Megyei kórházHátrányban az utókezelés

2021. július 22., csütörtök, Közélet

Nem köt jövőre szolgáltatási szerződést a megyei egészségbiztosítási pénztárral a sepsiszentgyörgyi megyei kórház a járóbeteg-rendelőben működő fizikoterápiás kezelésekre és a gyógytornára, 2022-ben ez csak azoknak a pácienseknek jár kedvezményesen, illetve térítésmentesen, akiket beutalással látnak el a kórházban vagy magánrendelőben élnek ezzel a lehetőséggel – tájékoztatott tegnap András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A megyei kórház rehabilitációs részlegét ellátó egyetlen doktornő nyugdíjba vonulása miatt nem áll meg az élet ezen a területen, az ott dolgozó szakemberek az ortopédián, a neurológián, az intenzív terápián és minden olyan osztályon bevethetőek, ahol erre szükség van – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Lapunk kérdésére elmondta, az utókezelésekre szánt megyei költségvetés ugyanannyi marad, mint amennyi volt, csupán másként oszlik el. Ami pedig a szakemberhiányt illeti, arról szerinte elsősorban a képzéseket eltervezők tehetnek, mert nagyon kevés az ebben az ágazatban képzett orvos, aki pedig teheti, lakóhelyéhez közel választ állást – mondotta.

A koronavírus lassan eltűnik a kórházból, jelenleg egyetlen fertőzött, illetve gyanús esetet sem jegyeznek az intézményben. A kardiológiaosztályt – amelynek egy részét korábban az intenzív osztály foglalta el – teljes terjedelmében visszaadták rendeltetésének, de biztosítottak egy háromágyas elkülönítőt arra a lehetőségre, ha fertőzött beteget kell ellátniuk az intenzív részlegen.

A megyei kórházban kedden két új sürgősségi orvost alkalmaztak, de még lenne hely a sebészeti szakokon és máshol is, az intézmény besorolása szerint még tizenöt-húsz orvos elkelne a szakonkénti szükséges lefödöttséghez. A kórház menedzsere lapunknak azt mondta, keresik a szakembereket, de azt tapasztalják, a végzősök egy része külföldön vállal munkát, a régiek pedig nem szívesen váltanak.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Közélet - :

Cseppnyi tengeri hangulat

Ötödik alkalommal festik újra a #SEPSI óriásbetűket Sepsiszentgyörgy főterén: a gyermeknapon felkerült színes gyermekkéz-lenyomatok után most egy helybeli cég két helybeli grafikus munkáját festette meg.
2021-07-22: Máról holnapra - Nagy D. István:

Az örök mostohagyermek

Önmagában az már nem is bír különösebb hírértékkel, hogy az állami vasúti társaságnál tovább tornyosulnak a gondok, hiszen az elmúlt két évtizedben kevés kivétellel általában arról értesülhettünk, hogy éppen mennyire sikerült még lennebb csúsznia a lejtőn.