Nemzeti örökségeink a vízimalmok

2021. augusztus 12., csütörtök, Közélet

Földrajzilag meglehetősen távol fekszik egymástól Csernáton és a magyarországi Pápateszér, melynek néhány képviselője két évvel ezelőtt látogatott először Csernátonba azzal a szándékkal, hogy testvértelepülési kapcsolatot létesítsenek a két falu között. Az ötletet az szülte, hogy egykor mindkét településen rengeteg vízimalom működött: Csernátonban harmincnégy, Pápateszéren huszonöt – mondta Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus, a Pápateszéri vízimalmok című kiállítás házigazdája a tárlat kedd délutáni megnyitóján (képünk) a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Jelenleg csupán két vízimalom működik Csernátonban, melyek közül egyiket néha működtetik, a másik turisztikai látványosság, egy harmadik pedig a Haszmann Pál Múzeumban van kiállítva – tudtuk meg a továbbiakban a házigazdától, majd Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere köszöntötte a kiállítás résztvevőit.

Az elöljáró röviden bemutatta az általa vezetett települést, mely Veszprém megyében, a Bakony aljában helyezkedik el, a Balatontól száz, Győrtől mintegy negyven kilométerre. Náluk nincsenek a székelyföldiekhez hasonló lezúduló folyók, de az ő településük határában rengeteg forrás tör elő a föld alól, amelyek három patakot táplálnak, és ezeknek köszönhetően egykor a mai Magyarország összes települése közül náluk volt a legtöbb vízimalom, mely egyszerre működött. A település a Kisalfölddel is határos, ahol a malmok működéséhez szükséges gabonát termelték meg. A malmok sorsa megpecsételődött az államosításkor, azonban tizenegynéhány évvel ezelőtt két malomtulajdonos felújított egy-egy malmot, melyek ma már működőképesek, és mellettük mások is megújulnak. A település vezetője küldetésének érzi megteremteni a helyi megélhetéshez szükséges infrastruktúrát, támogatja a molnárokat, létrehoztak egy egyesületet is ebből a célból, szándékait jól tükrözi ennek a kiállításnak a megszervezése is.

A tárlatot Ozsváth Gábor Dániel néprajzkutató, a Károli Gáspár Református Egyetem docense nyitotta meg, akinek édesanyja a múzeum egykori alapítójának, id. Haszmann Pálnak a tanítványa volt, ő maga pedig gyerekként az Ika vára fölötti malomnál töltötte legkedvesebb vakációit, de a többi itt működő malmot, molnárt is jól ismerte. A szakember először arról mesélt, hogy az egykor működő malmok hogyan változtak át néhány évtized alatt múzeumi tárgyakká, majd röviden összefoglalta a mindenkori malmok történelmi jelentőségét, a molnárok társadalmi szerepét és rangját. Mint mondta, világhírnevet hozott Magyarországnak a magyar liszt a 19. század közepén, és ebben a kitűnő eredményben nemzedékek molnárjainak tudása halmozódik fel. Külön beszámolt a csernátoni és pápateszéri malmok sajátosságairól is, hangsúlyozva, hogy nem véletlenül szüntették be ezek tevékenységét az államosításkor, hisz a malom önerőt, autonómiát jelent egy közösségnek, településnek. „Nemzeti örökségeink ezek a malmok, melyeket meg kell becsülni, fel kell karolni közösségeink vezetőinek” – fogalmazott Ozsváth Gábor Dániel.

A megnyitót követően Nagy Péter malomkutató, a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület elnöke tartott tárlatvezetést a pápateszéri malmokat bemutató panók között az érdeklődőknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2021-08-12: Belföld - :

Hírsaláta

KILÁTÁS A KÓRHÁZI ÁGYBÓL. Ezt a nevet viseli a rendőrség napokban elindított kampánya, mellyel a gyorshajtás veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet.
2021-08-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Magányos időseken segítenek

Másfél hónappal ezelőtt kísérleti jelleggel indította útjára a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete azt a programot, melynek célja, hogy az egyedül élő idős embereket napi teendőik elvégzésében segítsék. A Segítő háló önkéntesei azonban ennél többre vállalkoztak, az emberi kapcsolatok megerősítésére is figyelmet fordítanak munkájuk során.