Kiállunk leváltott vezetőnk mellett

2021. augusztus 27., péntek, Nyílttér

A Romániai Volt Politikai Foglyok Országos Szövetsége augusztus 4–5-én Kolozsváron tartotta rendkívüli országos kongresszusát, melynek fő napirendi pontja az alapszabály módosítása volt oly módon, hogy az 1990/118-as kárpótlási törvény által biztosított jogok alapján a gyermekek is teljes jogú tagok lehessenek a szervezetben.

Sajnos a kongresszust beárnyékolta, hogy szövetségi elnökünk nem lehetett jelen, mert augusztus 2-án agyvérzése volt. A sok munka, az általa kezdeményezett törvénymódosítás miatti alaptalan támadások megviselték egészségét. Módosító javaslatai ugyanis kiállnak mindazon gyermekek mellett, akiknek a szüleit a kárpótlási törvény kizárta (mert háborús bűnös vagy fasiszta szervezet tagja volt), a tervezet azonban kimondja, hogy a gyermek nem hibás a szülő által elkövetett bűnökért, akkor sem, ha a felmenők valóban bűnösök voltak, mert a hírhedt népbírók ítéletei – melyek sajnos számos romániai magyart is sújtottak – nem mindig voltak megalapozottak. Sok példa van arra, hogy koholt vádak alapján ítéltek el csoportokat, személyeket hazaárulásért, ám a román igazságszolgáltatás több mint harminc év múltán is adós ezeknek az ügyeknek a tisztázásával. Ezért menesztették Octav Bjozát államtitkári tisztségéből, ő ugyanis határozottan kiállt meggyőződése mellett, mely megegyezik szervezetünk országos vezetőtanácsának véleményével is, melynek tagja e sorok írója is. Ezért határozottan tiltakozunk a félreállítása ellen, és mielőbbi gyógyulást kívánunk elnökünknek.

Ugyanakkor tisztelettel kérjük mindazokat, akik részesülnek a kárpótlási törvény adta jogokból, hogy szíveskedjenek támogatni szervezetünket adománnyal vagy tagsági díjjal.

Török József

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2021-08-27: Nyílttér - Ferencz Csaba:

Veszélyes fenyők

Uzonkafürdő közel száz évvel ezelőtt ültetett fenyőfái közül – a múlt század húszas éveiben történt fürdőalapítás még álló tanúi ők – immár kevés maradt, hiszen jócskán eljárt az idő felettük.
2021-08-27: Nyílttér - :

Így is lehet

Több mint másfél éves kihagyás után és nagyon sok nehézség közepette sikerült beutaltatnom magam a kovásznai kórházba érrendszeri kezelésre.