Sebestyén Balázs és stábja

2021. szeptember 3., péntek, Nyílttér

Olvasom, hogy Csíkszeredába látogatott és onnan rádiózott volna Sebestyén Balázs. Már szerzett fontos támogatókat, ám „egy kicsi, de hangos csoport szerette volna a csíkszeredai látogatásukat tönkretenni”, és ezért lemondták a helyi adást.

A tiltakozók a műsorvezető Sebestyén Balázs egy korábbi gesztusát kifogásolták, amikor egy másik rádióműsorban arra kért egy erdélyi betelefonálót, hogy anyanyelvén, vagyis románul köszönjön el. Sebestyén Balázs elég hamar rájött, mennyire szerencsétlen volt az elszólás, és elnézést is kért, amit a betelefonáló – a műsorvezető szerint – el is fogadott.

A bocsánatkérést el is lehetne fogadni, azt is meg lehet érteni, hogy nem volt benne semmi bántó szándék. Azonban a rendszerváltás után három évtizeddel, amikor a határ szabadon átjárható, amikor napirenden van, hogy Magyarország körül az államhatár mentén és attól távolabb is nagyon sokan magyarnak vallják magukat, mégiscsak sokat mond a műsor szellemiségéről, a műsorvezető együttérzéséről, szeretetéről, ha erdélyi betelefonáló esetén az első gondolata az, hogy ő csakis román lehet, aki elég jól beszél magyarul.

Önkéntelenül egy régi mondás jut eszembe: „Ne fuss olyan szekér után, amelyik nem vesz fel.” Miért kellene szaladnunk Sebestyén Balázs szekere után? Ez nem azt jelenti, hogy kiutáljuk innen, szükség esetén a kiesett kereket is segítünk visszatenni, de engedjük továbbmenni, találunk olyan „szekeret”, amelyik szívesen felvesz, vagy éppen magunk építhetünk egyet.

Szakács Béla

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2021-09-03: Nyílttér - :

Egy elfeledett kisebbségi törvény

Szeptember a parlament őszi ülésszakának kezdete is. Új és régi feladatok, új és régi remények. Az 1989 decembere utáni romániai magyar politizálás legnagyobb hiányossága, hogy nem került tető alá egy átfogó nemzetiségi-kisebbségi törvény. A kisebbségi jogok megfogalmazása szétszórtan különböző törvényekben (közigazgatásról, igazságszolgáltatásról, oktatásról, egyházakról stb. szólókban) történt. Célszerű lett volna és célszerű lenne ezeket egy statútumszerű jogszabályba foglalni.
2021-09-03: Nyílttér - Puskás Attila:

Evőeszköz fából, doboz papírból

Nyaralásunk során egy könnyű ebéd reményében pihentünk meg a Gyergyói pisztrángos vendéglőben, ahol a papírból készült reklámterítőn azt olvashattuk: „Értesítjük kedves vendégeinket, hogy egységünkben csak 100%-ban újrahasznosítható és komposztálható eszközöket használunk. Nekünk tényleg számít.”