Folytatódhat a Szent Mihály-hegyi műemlék templom felújítása

2021. szeptember 16., csütörtök, Közélet

A bürokrácia útvesztői miatt kissé megkésve, 2020. július elsején végre elkezdődött a Szent Mihály-hegyi műemlék templom és épületegyüttesének felújítása. A munka hamar le is állt, ám most úgy tűnik, újra beindul a felújítás.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Szent Mihály-hegyi római katolikus műemlék templom, illetve a barokk épületegyüttes felújítására Lemhény és Kézdialmás önkormányzata, valamint a két település egyházközsége 2016-ban hozott létre konzorciumot, amelyben a két önkormányzat 55, illetve 45 százalékkal vesz részt. A közösen benyújtott, 62 pontosra értékelt pályázat várólistára került, de Tamás Sándor megyeitanács-elnök közbenjárása nyomán végül mégis megkapta a finanszírozást. A Kézdialmás és Lemhény közötti Szent Mihály-hegy tetején álló, Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus templom felújítására Lukács Róbert és Molnár István, Lemhény, illetve Kézdialmás időközben leköszönt polgármestere 2018. február 8-án írta alá szerződést Gyulafehérváron. A kivitelezési szerződést egy román–olasz érdekeltségű bukaresti cég nyerte el. A felújítási munkálatok azonban csigatempóban haladtak, míg idén nyáron közös megegyezéssel felbontották a szerződést és újabb licitet hirdettek. A gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél sikerült két évvel meghosszabbítani a finanszírozási szerződést 2023 novemberéig. Az elektronikus árverésre egyetlen cég, a sepsiszentgyörgyi Baumeister Kft. jelentkezett és vette át kedden az építőtelepet.

Jénáki Csongor, Lemhény község polgármestere érdeklődésünkre arról számolt be, hogy hamarosan folytatódik a munka. A kivitelező ígérete szerint 2022 végére, 2023 tavaszára befejezik a felújítást.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2021-09-16: Közélet - Szekeres Attila:

Elfogadták a kórház fejlesztési stratégiáját

Több egészségügyet érintő határozatot hozott Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi soros ülésén, melyet rendkívüli módon Mikóújfaluban, a tekepálya épületében tartottak szerdán. Az ülést követően Tamás Sándor tanácselnök megtartotta 44. megyeinfóját.
2021-09-16: Közélet - Bokor Gábor:

Nagyon dolgoznak Nagyborosnyón

Nagy munkálat zajlik Nagyborosnyón: megkezdték a falun áthaladó főutat szegélyező vízelvezető sáncok betonozását. A munkálatot a megyei tanács rendelte meg – tudtuk meg Ilie Nicolae polgármestertől. A község saját erőforrásokból is végez beruházásokat.