KovásznaÉrtelmes szempárok a műhelymunkán

2021. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Jeles kiállításra készül a kovásznai Kádár László Képtár: szombat délután hatkor nyitják meg Szigeti G. Csongor képzőművész egyéni tárlatát. A művész napok óta Kovásznán tartózkodik, installációinak előkészítésén dolgozik. Szombaton azonban műhelymunkára is volt ideje, fiatalokkal osztott meg a vizuális művészettel kapcsolatos tudnivalókat. Tizennégy fiatal volt jelen a képtár termeiben, de a gyakorlati munka a város egész területét befogta.

Szigeti Csongor a 2019-es Csoma-tárlat díjasa, azóta tervezik egy kiállítás létrehozását. Most sikerült tető alá hozni a tárlatot, és mivel a művész több napig Kovásznán tartózkodik, vállalta, hogy fiataloknak ad bepillantást a vizuális művészetek világába – számolt be az előzményekről Konnáth Rita, a képtár vezetője. Régóta szerették volna, hogy a fiatalokat bevonhassák a művészetek szférájába, erre most kerülhetett sor – fűzte hozzá.

A délelőtt folyamán a művész inspirációs folyamatairól, jeles vizuális művészekről, alkotásaikról beszélt a hallgatóknak. Arról is, hogy ők maguk hogyan tudnak másképp nézni környezetükre, hogyan tudnak beleálmodni egy köztéri művet akár a kovásznai, de akár természetes, mesterséges közegbe. Azt akarta megmutatni, hogy nem kell félni alkotni, magunkat vizuális nyelven kifejezni, azzal együtt, hogy tévedhetünk – mondta el érdeklődésünkre. Azt is megtudtuk, hogy elképzeléseinek, vázlatainak mintegy tíz százaléka valósul meg tényleges műként.

– Hogyan látja, milyen affinitásuk van a kovásznai fiataloknak a vizuális művészetek iránt – kérdeztük a képtár udvarán a művészt.

– Azt láttam, nagyon értelmes szempárok néznek vissza az előadások közben, abszolút megelőlegezett bizalmam van, hogy izgalmas munkákat fognak tervezni – értékelte Szigeti Csongor.

Nem feltétlenül konkrét alkotásokat várnak a műhelymunka résztvevőitől, inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy olyan motívumokat keressenek – és fényképezőgéppel rögzítsenek –, melyek alkotásra inspirálhatnak, később kinagyíthatók, azokból műalkotás hozható létre. Az is szempont volt, hogy megörökítsék azokat a helyszíneket a városban, ahová később köztéri alkotásokat képzelnek el – számolt be a műhelymunka lényegéről a művész.

Szigeti Csongort arra is kértük, előzetesként áruljon el néhány titkot a szombaton nyíló kiállításról.

– Van egy Instagram-oldalam, ahová olyan objektumokat, installációkat, konstellációkat fotózok be, amelyek lényegében nem műtárgynak, köztéri műnek készültek, nem esztétikai igénnyel, véletlenszerű összeállás eredményei, de melyeket én műtárgyként értelmezek. Ezekből az inspirációkból fogok bemutatni, megmutatom legeslegelső inspirációmat is, ami Indiából van, 2011-ből. Onnan indul a szál, eljut az utóbbi pár évben készült munkámig, amit embercsapdáknak nevezek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2021-09-16: Közélet - Bokor Gábor:

Nagyon dolgoznak Nagyborosnyón

Nagy munkálat zajlik Nagyborosnyón: megkezdték a falun áthaladó főutat szegélyező vízelvezető sáncok betonozását. A munkálatot a megyei tanács rendelte meg – tudtuk meg Ilie Nicolae polgármestertől. A község saját erőforrásokból is végez beruházásokat.
2021-09-16: Jegyzet - László Zsuzsa:

Aquincumi séta

A címet az LGT 1977-es Mindenki másképp csinálja lemezéről „csórtam’’. A lemezt én évekkel később kaptam meg, de akkor kellőképpen rongyosra is nyűttem.