SapientiaMegkezdték a tanítást

2021. szeptember 16., csütörtök, Közélet

Három szakkal, köztük az idén induló művészeti képzéssel kezdi meg az új tanévet a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja. A jövő keddi ünnepélyes tanévnyitót megelőzően a felvételi eredményeiről és a kezdésre való felkészülésről érdeklődtünk a helyi felsőfokú tanintézményben.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Így még soha nem volt tele az udvar, mint az idei tanévkezdéskor – mondta lapunk megkeresésére Nyárádi Imre István, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója. Az intézményvezető arra utalt, hogy a Csíki utcai székházban jelenleg az agrármérnöki szak négy évfolyamának hallgatói tanulnak, és az erdőmérnöki szakon is működik már első és másodév, ami összesen közel száz hallgatót jelent, közülük negyvenhatan elsőévesek. A tanórákat már szeptember 13-án megkezdték, a tevékenység órarend szerint működik, a tangazdaságban is minden rendben – mondta Nyárádi igazgató.

Az intézményvezető nem számolt be az idén induló művészeti szakról, mert ennek a képzésnek egyelőre csak befogadója a helyi egyetem, a gazdája a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, de mint a Tanulmányi Központ jövőbeli tagozata, várja a hallgatók érkezését, és a jövő heti tanévnyitó ünnepséget már együtt tartják.

Jelenleg az agrármérnöki szak első-, másod-, harmad- és negyedévén huszonkét, tizenöt, tizenhárom, illetve öt hallgató tanul, az erdőmérnöki első két évfolyamán huszonnégy, illetve húsz hallgató szerepel a nyilvántartásban.

Az induló képzőművészeti szakon tizenöt helyet hirdettek meg, tízet a festészeten és ötöt a szobrászaton, bár egyelőre nem telt be minden hely, a jelentkezők száma elegendő ahhoz, hogy a képzést megkezdjék – tudtuk meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánjától. Lapunk megkeresésére Lengyel Péter elmondta, folyamatban van az oktatói testület kialakítása, két erdélyi tanárt már felvettek, és lesznek óraadók is, de az online oktatásnak köszönhetően a magyarországi oktatók egyes elméleti kurzusait egy időben követhetik majd a pécsi és a sepsiszentgyörgyi hallgatók, valamint fordítva, az erdélyi tanárok óráit is hallgathatják mindkét egyetemen. Azt szeretnék, hogy idővel elsősorban erdélyi oktatók tanítsanak Sepsiszentgyörgyön, ahol nem egy helyi, hanem egy erdélyi magyar művészeti képzés kialakítása a cél, s bár kezdetben ideiglenes helyszínen fognak működni, bíznak abban, hogy a tervezett campus mihamarabb felépül és akkor méltó helyre költözhet a művészeti oktatás – mondta Lengyel Péter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2021-09-16: Közélet - Fekete Réka:

Növekszik a fertőzöttek száma (Járványhelyzet Háromszéken)

Az Országos Közegészségügyi Intézet tegnapi adatai szerint az utóbbi huszonnégy órában húsz új koronavírusos esetet jegyeztek Kovászna megyében, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 55. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 14 igazoltan fertőzött beteget ápolnak, egyet kritikus állapotban az intenzív terápián.
2021-09-16: Máról holnapra - Mózes László:

Összefogással az iskoláért

Hogy mit jelent az iskola, a gyermekzsivaj, a kacagás, a tanítónő terelgető, kedves szava, a tanár értő, eligazító magyarázata, az e napokban újra érzékelhető. Elég rápillantani a tanodákba reggelente igyekvőkre, mindazokra a diákokra, akik a járvány eddigi hatása, korlátozásai ellenére a személyes jelenlétet továbbra is meghatározónak tartják.