Sertéspestis-gócpontok Háromszéken

2021. szeptember 17., péntek, Közélet

Újból megjelent megyénkben az afrikai sertéspestis. A bukaresti Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézetbe küldött minták alapján bebizonyosodott, hogy Uzonfüzesen két gazdaságban, Bácsteleken egy gazdaságban fertőződtek meg sertések – közölte a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, dr. Örsi Csaba. A három gazdaságban található teljes sertésállományt elpusztították, eltemették, majd a tartóhelyeken fertőtlenítettek. Tegnapig nem azonosítottak újabb gócpontokat Háromszéken.

A gócpontok körüli, három kilométeres sugarú körben lévő településeket – Bácstelek, Uzonfüzes, Uzon, Kökös – védelmi övezetnek nyilvánították. Tíz kilométeres körzetre a felügyeleti övezet érvényes, itt már több település érintett: Kilyén, Szotyor, Szentivánlaborfalva, Aldoboly, Réty, Szacsva és Szentkirály Kovászna megyében, s további települések Brassó megyében is.

Az állategészségügyi igazgatóság kéri a gazdákat, hogy ne vásároljanak fülszám nélküli, kötelező állategészségügyi okmányokkal nem rendelkező sertéseket. Azt is szorgalmazzák, hogy minden állatmozgást, melynek révén egy gazdaságból más helyszínekre jutnak sertések, előzetesen jelentsenek be a körzeti állatorvosnál. Fontos az is, hogy a gazdaságban bekövetkezett minden állatelhullást, állatmegbetegedést azonnal jelentsenek az állategészségügyi hatóságoknak.

A helyzetre való tekintettel az állategészségügyi igazgatóság felhívja az öt egyednél nagyobb állománnyal rendelkező kft., engedélyezett magánszemély, egyéni vállalkozás, családi vállalkozás formában működő sertésfarmok figyelmét, hogy szigorúan tartsák be az állategészségügyi törvénykezés biobiztonságra vonatkozó előírásait, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2018/20-as számú rendelete szerint.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2021-09-17: Közélet - :

A Dominikai Köztársaságba készül az M Studio

Miután ma és holnap este a bukaresti Linotip Független Táncközpont látja vendégül a sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház LIFT és Pappa mia! című előadásait, október elején a Santo Domingó-i táncfesztiválon mutatkozik be
a társulat.
2021-09-17: Belföld - :

Fejlesztésekkel a szülőföldön maradásért

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája. A csaknem kétszáz önkormányzati vezetőt tömörítő testület tegnap, egy nappal az RMDSZ kongresszusa előtt ülésezett Marosvásárhelyen. Az ülés zárónyilatkozatát az RMDSZ közölte honlapján.