Fejlesztésekkel a szülőföldön maradásért

2021. szeptember 17., péntek, Belföld

Fejlesztésekkel tartaná szülőföldjükön a romániai magyarokat az RMDSZ Önkormányzati Konferenciája. A csaknem kétszáz önkormányzati vezetőt tömörítő testület tegnap, egy nappal az RMDSZ kongresszusa előtt ülésezett Marosvásárhelyen. Az ülés zárónyilatkozatát az RMDSZ közölte honlapján.

A testület megállapította, hogy az elmúlt évek kivándorlási hullámai, a születésszám csökkenése és a világjárvány okozta egzisztenciális bizonytalanság drasztikus romániai népességfogyás perspektíváját vetíti előre. Mindezek erősen veszélyeztetik az ország gazdasági helyzetét, a társadalombiztosítási rendszer fenntarthatóságát, illetve a magyar közösség szülőföldön való megmaradását.

„A romániai magyarok számára kitörési lehetőséget jelenthet az RMDSZ családpolitikai törvénycsomagja: a magukra hagyott önkormányzatok teherviselésében a mindenkori kormánynak is osztoznia kell, illetve olyan új eszközöket kell biztosítania, amelyek révén az önkormányzatok nemcsak segíthetik a családokat, de inspiráló, biztonságos közeget teremthetnek számukra. Vállaljuk, hogy élni fogunk minden törvény adta és fejlesztési lehetőséggel – a helyreállítási alaptól egyéb országos és uniós forrásokig –, amely a romániai magyarokat arra ösztönözheti, hogy itthon alapítsanak családot, itthon építsenek otthont, itthon vállaljanak gyermeket!” – áll a zárónyilatkozatban.

Az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy a digitalizációra és innovációra támaszkodó hatékony intézményszervezést tekintik a legfontosabb eszköznek céljaik elérésében. Ezért aktívan részt kívánnak venni az RMDSZ által szervezett Bernády György Önkormányzati Akadémia képzés- és mentorprogramjában.

 

Kongresszus Marosszentgyörgyön
Szívügyünk a család mottóval tartja ma a 15. kongresszusát az RMDSZ, a marosszentgyörgyi rendezvény programjában nem szerepel tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályt. Tematikus beszélgetéseket tartanak ugyanakkor a kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról. A szövetség bejelentése szerint a meghívottak közül csütörtökig többek között Florin Cîțu, Románia miniszterelnöke, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, a parlament alsóházának elnöke, Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere, Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, valamint a vajdasági, kárpátaljai, felvidéki, horvátországi magyar pártok és érdekvédelmi szervezetek vezetői jelezték részvételüket.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-09-17: Közélet - Bokor Gábor:

Sertéspestis-gócpontok Háromszéken

Újból megjelent megyénkben az afrikai sertéspestis. A bukaresti Állategészségügyi és Diagnosztikai Intézetbe küldött minták alapján bebizonyosodott, hogy Uzonfüzesen két gazdaságban, Bácsteleken egy gazdaságban fertőződtek meg sertések – közölte a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, dr. Örsi Csaba. A három gazdaságban található teljes sertésállományt elpusztították, eltemették, majd a tartóhelyeken fertőtlenítettek. Tegnapig nem azonosítottak újabb gócpontokat Háromszéken.
2021-09-17: Belföld - :

Fűtéstámogatás novembertől

Klaus Iohannis államelnök tegnap kihirdette a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelméről szóló törvényt.