Sofőrvizsga várakozás nélkül?

2021. szeptember 29., szerda, Közélet

A prefektúra közbenjárása, valamint a járművezetői jogosítványokat kibocsátó közszolgálat vezetőjének kezdeményezése nyomán decembertől már nem kell hónapokat várni, míg letehetik a gyakorlati vizsgát, akiknek az elméleti vizsgájuk sikerült – jelentette be Ráduly István. A kormányhivatal vezetője szerint a betöltetlen állások meghirdetésével, valamint a más megyei közszolgálatoktól kapott segítséggel két hónap alatt naprakésszé tehető a vizsgáztatás.

  • A személyzetbővítéssel remélhetőleg megoldódik a hosszan elodázott vizsgák gondja is
    A személyzetbővítéssel remélhetőleg megoldódik a hosszan elodázott vizsgák gondja is

Ráduly István elmondta, az elméleti és gyakorlati vizsgák közötti hosszas várakozási idő – nem ritkán 4–5 hónap – elsősorban annak tudható be, hogy a közszolgálat nem rendelkezik elegendő emberrel. Ezért az általa vezetett intézmény még a nyár folyamán megkereste a belügyminisztérium – időközben pártjának a kormányból történő kilépése miatt távozott – államtitkárát, Irina Alexet, akitől azt az ígéretet kapta, hogy felszabadítják a korábban zárolt állásokat a közszolgálatoknál. Ez meg is történt. A háromszéki közszolgálat tisztségjegyzéke 12 állást tartalmaz, ebből nyolc van betöltve, a szaktárca pedig három személy alkalmazását engedélyezte. Az eljárást elindították, de be kell tartani a törvény által előírt határidőket. Emellett ketten a szolgálattól bejelentették, hogy távoznak.

További probléma, hogy a jelenleg a szolgálatnál dolgozó nyolc személyből csak négynek van joga vizsgáztatni, miközben a vizsgára várók száma ezer körüli. Amíg a személyzethiány rendeződik, Rico Racoviță felügyelő, a jogosítványokkal foglalkozó osztály vezetője felvette a kapcsolatot a Vaslui megyei társintézménnyel, ahonnan hat szakembert küldtek, így segítségükkel szombaton és vasárnap 216 személy vizsgázhatott. Eddig a meglévő háromszéki személyzettel átlagban kilencven személyt lehetett vizsgáztatni, és ebből adódott a helyzet, hogy sokan az elméleti tudásfelmérést követően Sepsiszentgyörgyön legkevesebb két-három, míg Kézdivásárhelyen négy-öt hónapot is vártak, amíg sorra kerültek a gyakorlati megmérettetésen. A hétvégi akció eredménye, hogy most már október végére is lehet jelentkezni a gyakorlati vizsgára. Ezt október harmincadikán újból külső segítséggel oldják meg, Bákó megyéből érkezik nyolc szakember, majd tervek szerint novemberben is hasonlóan járnak el. Ezek, valamint az addig lezáruló alkalmazások nyomán remélhetőleg két hónap múlva már naprakésszé válik a vizsgáztatás, azaz nem kell hónapokat várakozniuk a jogosítványra pályázóknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 478
szavazógép
2021-09-29: Kármentő - László Zsuzsa:

Én, a cirkuszrajongó

Nemrég cirkusz járt a városban. Lépten-nyomon szembejöttek a plakátok, rövid ideig fel is merült bennem, mi lenne, ha arra mennék, mint régi cirkuszrajongó. De gyorsan elhessegettem a gondolatot.
2021-09-29: Közélet - Váry O. Péter:

Megrostált szavak

A történet azzal kezdődött, hogy miután úgy döntött, mégiscsak legjobb itthon, és mert az egyetlen dolog, amihez igazán ért, az az újságírás, Csinta Samu e két dolgot megpróbálta összetársítani. A Háromszékből – melynek korábban munkatársa is volt – hiányolta az interjúkat, hát felajánlotta a lapunk Hétvége mellékletét szerkesztő Farkas Árpádnak, hogy hetente szállítana egy-egy beszélgetést – olyan témákról, olyan emberekkel: közéleti szereplőkkel, írókkal, művészekkel, történészekkel, egyházi szereplőkkel, de még sportolókkal is, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot.