John Lennon kezdeményezte a Beatles feloszlását

2021. október 13., szerda, Magazin

Paul McCartney a BBC Rádiónak adott interjújában a rocktörténelem egy mindeddig homályos részletére világított rá: a zenész elmondta, hogy nem ő, hanem John Lennon volt az, aki először indítványozta a Beatles feloszlatását – számolt be róla a The Guardian.

A rocktörténet egyik legsikeresebb együttese már több mint ötven éve feloszlott, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és Ringo Starr a saját útján indult tovább, de a szakítás miatt sok rajongó mindeddig főleg McCartney-t hibáztatta. 

A zenész a BBC Radio 4-nek adott, október 23-án adásba kerülő interjújában most tiszta vizet öntött a pohárba. „Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az a mi Johnnynk volt” – szögezte le. McCartney, aki jövő nyáron ünnepli 80. születésnapját, felidézte élete legnehezebb időszakát, és elárulta, hogy szerette volna, ha az együttes tovább működik, különösen azért, mert mindössze nyolc év együttlét után még mindig elég jó anyagokat készítettek. „Ez volt az én zenekarom, ez volt a munkám, ez volt az életem, úgyhogy azt akartam, hogy folytatódjon” – tette hozzá. McCartney szerint, ha Lennon nem lépett volna ki, a Beatles talán sokkal tovább maradt volna együtt. A zenész felidézte, Lennon új életet akart kezdeni Yokóval, amiért nem kárhoztatja. Mint mondta, nagyszerű pár voltak, nagyon erős volt a kisugárzásuk.

A legenda szerint McCartney volt az, aki 1970-ben egyoldalúan feloszlatta a zenekart, amikor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Beatles már nem létezik. Arra a kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy szólóban folytatja, McCartney azt mondja: „Álljunk meg itt. Nem én vagyok az, aki a szakítást kezdeményezte. Nem, nem, nem, nem. John egy nap besétált a szobába, és azt mondta, hogy elhagyja a Beatlest. Ez váltotta ki a szakítást, ugye?” A banda feloszlása körül az okozta a zűrzavart, hogy az együttes új menedzsere, Allen Klein azt kérte tőlük, hallgassanak a szakításról, amíg ő lebonyolít néhány üzletet. „Így néhány hónapig tettetnünk kellett magunkat” – mesélte McCartney. „Furcsa volt, mert mindannyian tudtuk, hogy ez a Beatles vége, de nem tudtunk csak úgy elsétálni” – fűzte hozzá. Végül McCartney megelégelte a titkolózást és előállt a Beatles feloszlásával. 

Az interjú a Get Back című, Peter Jackson által készített, a zenekar utolsó hónapjait bemutató tévésorozat és McCartney The Lyrics című könyvének novemberi megjelenése előtt készült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2021-10-13: Magazin - :

Magyar vizslák, ragadozó madarak (Vadászati világkiállítás Magyarországon)

Hétfőn, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tizenhetedik napján több mint 35 ezren látogattak el a Hungexpóra, és ezzel a központi helyszín látogatottsága meghaladja az 508 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló rendezvénysorozat résztvevőinek száma már 1 300 000 felett jár – közölte tegnap a világkiállítás sajtóirodája. A szeptember 25-én kezdődött magyarországi rendezvény holnap ér véget, részletek az onewithnature2021.org honlapon ol­vashatók. 
2021-10-13: Riport - Ferencz Csaba:

A leszakadt városrészekért (Sepsi Prospera)

Sepsiszentgyörgy három „negyede” évtizedek óta – kissé bizarr szakszóval élve – szétfejlődött a többitől. Szépmező, Csíki negyed, Őrkő – három, más-más problémacsokorral élő és küzdő városrész. A legáltalánosabb megközelítésben: részei a városnak, és mégsem. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület kezdeményezésére nemrég átfogó, beruházásokat, de közösségfejlesztést is célzó programok indultak. Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, ötven szociális lakás, illetve egy új óvoda megépítéséről szóló pályázatokra már aláírták a finanszírozási szerződést.