IMF-jelentésRendíthetetlenül tör előre a magyar gazdaság

2021. október 15., péntek, Világfigyelő

Közép-Európa éllovasa és az Európai Unió dobogósa lehet idén a magyar gazdaság – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) globális előrejelzésből. Legfrissebb prognózisában a szervezet jócskán felülírta a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó várakozásait.

A valutaalap idén 7,6 százalékos reál GDP-növekedést vár Magyarországon, jövőre pedig 5,1 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék. Románia esetében az idei előrejelzés 7 százalékos GDP-növekedést mutat.

A régiós összehasonlításban kiemelkedő számok alapján a kelet-közép-európai régióban Magyarország éri el idén a legnagyobb GDP-növekedést – emeli ki jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Az IMF legújabb globális kitekintő tanulmánya (World Economic Outlook) őszi kiadása szerint a régió országai mind Magyarország mögött teljesítenek 2021-ben: Lengyelország gazdasága idén 5,1 százalékkal, Szlovákiáé 4,4-gyel, Csehországé 3,8 százalékkal bővülhet 2021-ben. Az előrejelzés rámutat, hogy Magyarország idei gazdasági növekedése az EU-s tagállamok között várhatóan a harmadik legnagyobb lesz.

A magyarországi 7,6 százaléknál nagyobb növekedést az EU-ban csupán Írország és Észtország ér el. Az ír gazdaság esetében 13 százalékos, a balti államéban 8,5 százalékos növekedéssel számol a valutaalap.

Áprilisi jelentésében az IMF csupán 4,3 százalékos GDP-növekedést jelzett Magyarországra az idei évre, 2022-re pedig 5,9 százalékost. Tavaly, a járványsokk első időszakában öt százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, az év októberében akkor még 3,9 százalékos magyarországi GDP-emelkedést jósoltak 2021-re.

Globális kitekintésben a szakemberek csak minimális csökkenéssel számolnak a nyári adatokhoz képest: a világgazdaságban 5,9 százalékos növekedést várnak idén, 4,9 százalékot pedig 2022-ben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2021-10-15: Világfigyelő - :

Nőtt a Fidesz támogatottsága

A teljes népességen belül nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága, a társadalomban erős a félelem az ellenzék hatalomra kerülésével kapcsolatban, és a választók a családokat és a gazdaságot támogató miniszterelnököt látnának szívesen – derült ki öt közvéleménykutató cég felméréseiből.
2021-10-15: Közélet - Fekete Réka:

Ezerötszázan távoktatásban

A tanév kezdete óta százharminckét osztály/csoport kényszerült Háromszéken távoktatásra harminc tanintézményben diák, illetve tanügyi alkalmazott koronavírussal történt megfertőződése miatt, hatvanhat közösségnek jelenleg is otthon kell tanulnia – derül ki a megyei tanfelügyelőség összesítőjéből.