Belföldi hírek

2007. július 19., csütörtök, Belföld
Elmarasztalták az RMDSZ-t

Vasile Puşcaş SZDP-képviselő tegnap kijelentette: ,,Bizonyos romániai alakulatok már elkezdték a kampányt az EP-választásokra, de nem Romániában, hanem Strasbourgban és Brüsszelben. Ismert az RMDSZ európai parlamenti képviselői csoportjának akciója, amellyel a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem nyelvi alapon történő megosztását szeretnék elérni, bár az intézmény háromnyelvű."

A képviselő rámutatott: az RMDSZ tagjai által sokat emlegetett európai szellem a sokféleségben megnyilvánuló egységről, és nem a sokféleség általi megosztottságról szól. ,,Ahogyan azt a többnyelvűségért felelős európai biztos is mondta, egy egyetem sorsáról maga, illetve a helyi hatóságok döntenek, semmiképpen az uniós hatóságok" — mutatott rá Vasile Puşcaş. Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Attila és Szabó Károly, az RMDSZ európai parlamenti képviselői aláírásgyűjtésbe kezdtek az Európai Parlamentben az állami magyar Bolyai Egyetem újralapításáért. A három EP-képviselő azzal vádolja Románia kormányait, hogy diszkriminatívak voltak a magyar kisebbséggel szemben, s felkérik az Európai Bizottságot és az Európai Miniszterek Tanácsát, hogy ítéljék el a román kormány hozzáállását, és kezdeményezzék azon eljárások elindítását, amelyek megkönnyítenék az egyetem megalapítását.

Jövő héten is kánikula

A legutóbbi meteorológiai előrejelzések szerint a kánikula még nyolc-kilenc napig, azaz július 27-éig eltarthat az ország bizonyos részein. A meteorológusok 35 Celsius-fok feletti hőmérsékleteket jeleznek — jelentette be tegnap Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. Az Országos Meteorológiai Igazgatóság úgy döntött, fenntartja a narancssárga jelzésű figyelmeztetést huszonkét megye esetében, és a mai új előrejelzések szerint kiterjesztik vagy csökkentik a fokozottan veszélyeztetett megyék számát. Nicolăescu leszögezte: a vízgyűjtő tavakban normális a víz szintje, és csak a föld alatti vizek hozama csökkent, de az is jelentéktelenül. Az elmúlt két napban öt ember halálát okozta a rendkívüli hőség Iaşi, Dâmboviţa, Galac, Arad és Temes megyében. Tegnap a hőmérséklet meghaladta az előrejelzést, 38 Celsius-fokot jósoltak, de 40-et mértek. Bukarestben szabályosan 39, az aszfalton viszont 70 Celsius-fokot mértek. Ma és holnap a hőmérséklet több helyen is elérheti, sőt, meghaladhatja a 40 Celsius-fokot.

Romániát nem érinti az ukrajnai szennyezés

Romániát nem fogja érinteni a legnagyobb valószínűséggel foszfort tartalmazó toxikus felhő, amely hétfő este egy ukrajnai vasúti baleset nyomán jutott a légtérbe ― jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a sürgősségi helyzetek bizottságának ülésén. Ennek ellenére a romániai hatóságok továbbra is követik a levegő és a víz minőségét az ukrán határ közelében. Bár Romániát nem érintette az ökológiai katasztrófa, a környezetvédelmi miniszter élesen bírálta Ukrajnát, amiért szerda reggelig nem tudott kapcsolatot teremteni az ukrán hatóságokkal, hogy hivatalos adatokat kérjen a szerencsétlenségről. ,,Úgy vélem, Ukrajna nem viselkedik normális európai országhoz méltóan. Emiatt a lengyelországi és a magyarországi környezetvédelmi miniszterrel közösen úgy döntöttünk, közöljük a helyzetet az Európai Unióval" ― jelentette ki Korodi Attila. A miniszter elmondta, a lengyel miniszter levélben elküldte neki az ukrán hatóságoktól megtudott adatokat. ,,A lengyelek felvették a kapcsolatot a határ melletti ukrán hatóságokkal, és megtudták, hogy fehér-sárga folyékony foszforszennyezésről van szó, amely egy kazahsztáni üzemből származott, de ők sem kaptak hivatalos értesítést a központi hatóságoktól" ― nyilatkozta Korodi.

Készül a keleti terelőút Kolozsvár mellett

Az Országos Autópálya Társaság veszi át a Kolozsvár és Kolozspata közötti útszakaszt, hogy megépíthesse az úgynevezett keleti terelőutat — tájékoztatott tegnap Cseke Attila államtitkár, az RMDSZ önkormányzati ügyvezető alelnöke, miután a kormány e heti ülésén határozott az átvételről. Az átadásra harminc napon belül kerül sor, és ezzel az út hivatalos elnevezése is megváltozik: a DJ 105S megyei út ezentúl DN 1N országút lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1176
szavazógép
2007-07-19: Riport - Iochom István:

Nyár Bálványosfürdőn

A magánvillák szaporodnak, és az utóbbi időben egyszerre négy motel is épül. A tusnádfürdői Univers Turist Kft. 2004—2005-ben teljesen kijavíttatta a három kisebb, fagerendás hideg fürdőt, és mutatós tetőzetű filagóriát emelt az egyik forrás fölé, felújította a Vadász villát, de azóta megállt az élet, a legnagyobb méretű fagerendás medence, a romos állapotba került mofetta, valamint az étkezde épületének tatarozására nem került sor.
2007-07-19: Világfigyelő - x:

Szakértői bizottság már van

Döntött a magyar kormány annak a független szakértői bizottságnak a felállításáról, amely az állambiztonsági iratátadás törvényben szabályozott eljárásának megvalósulását elemzi és értékeli — jelentette be Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón.