Röviden

2007. július 19., csütörtök, Világfigyelő
Új BT-határozattervezet Koszovóról

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hivatalosan az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztették a Koszovó státusát rendezni hivatott határozattervezet legújabb változatát, de az orosz ellenkezés miatt még nem döntöttek arról, hogy kérnek-e szavazást a dokumentumról.

A Biztonsági Tanács állandó tagjaként a testületben vétójoggal rendelkező Oroszország korábban jelezte: ellenez minden olyan lépést, amely elszakítaná Szerbiától albán többségű déli tartományát. Az új határozattervezet értelmében a szerb kormány és a szakadár koszovói albánok képviselői további 120 napig tárgyalnának a tartomány státusáról, ezt követően pedig az ENSZ átadná az Európai Uniónak a tartomány igazgatását. A NATO-katonák maradnának Koszovóban. A határozattervezet két előző szövegváltozata még magában foglalta Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott tervének automatikus életbeléptetését, amely nemzetközileg ellenőrzött függetlenséggel ruházta volna fel a Szerbiától elszakadni kívánó déli tartományt.

A hatoldalú tárgyalások újabb fordulója

Észak-Korea kész bevallani és ez év végéig működésképtelenné tenni valamennyi atomlétesítményét az amerikai igénynek megfelelően — mondta a dél-koreai főtárgyaló Pekingben, a kommunista ország nukleáris leszereléséről folyó újabb hatoldalú tárgyalás nyitóülésén. A hat ország — Észak-Korea, Dél-Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán — képviselői első ízben ülnek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Észak-Korea teljesen leállította jongbjoni atomerőművét. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői megerősítették, hogy Észak-Korea egyetlen működő atomreaktora mellett a másik négy nukleáris létesítményét is leállította.

Elfogták az iraki al-Kaida vezérét

Letartóztatták az iraki al-Kaida legmagasabb rangú iraki állampolgárságú vezetőjét — jelentette be tegnap az arab országban harcoló amerikai erők parancsnoksága. Háled Abdel-Fattáh Daúd Mahmúd al-Mashadánit (mozgalmi nevén Abu Sahídot) még július 4-én fogták el Moszulban. Abu Sahíd közvetítőként működött az al-Kaida iraki ,,főnöke", az egyiptomi Abu Ajúb al-Maszri és a terrorszervezet globális irányítói, Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri között. Abu Sahíd al-Maszrival együtt alapította a múlt évben az Iraki Iszlám Állam elnevezésű virtuális szervezetet, amelynek segítségével az al-Kaida meg akarja kedveltetni magát az iraki néppel.

Felmentették Karadzic egykori munkatársát

Felmentették tegnap Boszniában a háborús bűntettek elkövetésének vádja alól Momcilo Mandic volt boszniai szerb minisztert, aki Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök legszűkebb köréhez tartozott hajdanán. A nagy vagyont felhalmozó 53 éves volt igazságügyi miniszter mindazonáltal rács mögött marad, mert tavaly Szarajevóban kilenc év szabadságvesztésre ítélték különféle pénzügyi visszaélések és a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött Karadzic bújtatása és pénzelése miatt.

Berezovszkijt is meg akarták ölni

A brit titkosszolgálatok akadályozták meg — tegnapi londoni sajtóértesülés szerint az utolsó pillanatban — a Londonban élő orosz pénzember, a jelenlegi moszkvai vezetést rendre élesen bíráló Borisz Berezovszkij meggyilkolását. A The Sun úgy tudja: Berezovszkijt egy orosz merénylő akarta tarkón lőni az egyik londoni Hilton Szállóban az elmúlt két hét során. A brit belső és külső elhárítás, az MI5 és az MI6 azonban tudomást szerzett a készülő akcióról, és a rendőrség elfogta a merénylőjelöltet, mielőtt az akcióba léphetett volna. Berezovszkij, akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás címén köröznek, 2000-ben szökött Londonba, ahol politikai menedékjog oltalma alatt él, jóllehet Moszkva többször kérte kiadatását.

Kigyulladt egy brazil utasszállító

Kifutott a leszállópályáról és egy épületnek ütközve hatalmas tüzet okozott egy utasszállító repülőgép kedden a brazíliai Sao Paulo repülőterén, a szerencsétlenségnek kétszáz halálos áldozata is lehet — közölték a hatóságok. A gép fedélzetén 176-an utaztak; egybehangzó szakértői vélemények szerint senki sem élhette túl a balesetet, tízen a földön vesztették életüket abban a raktárépületben, amelynek a repülőgép nekicsapódott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2007-07-19: Világfigyelő - x:

Halálos ítélet helyett életfogytiglani (Bolgár ápolónők)

Bulgária tegnap hivatalosan is kérte a Líbiában fogva tartott ápolónők és palesztin orvos kiadatását; bolgár tévéértesülés szerint Tripoli feltételhez köti az elítéltek hazaengedését.
2007-07-19: Család - Jártó Kocsis Edit:

Vélemények a divatról (Útitársam vallomásai)

Alig lódul neki nyögve, recsegve a vonat, amikor hangos zsivaj, nevetés tölti be a teret. Tizenéves diákok csapata vonul végig az ülések között, majd leülnek egy sarokban. Feszes farmer a lányokon, és haspóló különféle változatban, a fiúkon többnyire bő, háromnegyedes nadrág, lötyögő póló.