Megjött a helyreállítási támogatás első részlete

2021. december 3., péntek, Belföld

Az Európai Bizottság tegnap átutalta a Romániát megillető vissza nem térítendő támogatás 13 százalékának megfelelő 1,8 milliárd eurót az uniós helyreállítási alapból. Az összeget az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt beruházásokra és reformokra fordítja a kormány. Románia a terv révén összesen 29,2 milliárd eurót kap, amelyből 14,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 14,9 milliárd euró pedig hitel.

  • Fotó: observatornews.ro
    Fotó: observatornews.ro

Az uniós helyreállítási alapból olyan befektetésekre és reformokra jön pénz, amelyek várhatóan teljesen átalakítják az ország gazdaságát és társadalmát. Bukarest többek között a zöld átállásra, a digitális átállásra, a társadalom és a gazdaság ellenállóképességének megszilárdítására vállalt kötelezettséget. Az országos helyreállítási tervben Románia 3,9 milliárd eurót szán vasúti infrastruktúrájának a zöld átállást szolgáló korszerűsítésére, emellett 2,7 milliárd eurót fordít a társasházak és középületek energiahatékonyságának, illetve a földrengésekkel szembeni ellenállóképességének a növelésére. Mintegy 855 millió eurót költhetnek zöldenergia termelésére és a szén-, illetve lignitalapú energiatermelés felszámolására, megújuló energiaforrások felhasználására, a biodiverzitás megőrzésére és környezetvédelemre pedig összesen 1,1 milliárd eurós beruházásokat terveznek. 1,5 milliárd eurót fordíthat a kormány a közigazgatás digitalizálására, 470 millió eurót az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakítására és 881 millió eurót az oktatás digitalizálására. Az egészségügyi infrastruktúra korszerűsítésére 2 milliárd euró értékű beruházást ír elő az országos helyreállítási terv, az ország területi és társadalmi kohéziójának növelésére pedig – a közúti szállítás korszerűsítése és a közlekedésbiztonság javítása révén – 3,9 milliárd eurós befektetéseket.

Az országos helyreállítási terv – amelyet még Bodgan Ghinea USR-s miniszter dolgozott ki – a döntéshozatal javítását, egy fenntartható költségvetés kialakítását, az adórendszer és a nyugdíjrendszer reformját, illetve a takarékosabb költekezést is célozza. Emellett – az elképzelések szerint – javít az üzleti környezeten az igazságszolgáltatás függetlenségének és hatékonyságának növelésével, illetve a korrupcióellenes küzdelem erősítésével.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-03: Belföld - :

Egyszerűbb a bírságfizetés

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvénymódosítást.
2021-12-03: Világfigyelő - :

Bagdy Emőke kapta az idei Duna-díjat

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus kapta idén a Duna Televízió alapította, tizedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át tegnap Budapesten.