Támogató csoportfoglalkozások nehéz időkre

2021. december 3., péntek, Közélet

Több csoportfoglalkozást indít december és január folyamán a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség, mely arra törekszik, hogy felekezettől függetlenül mindenki számára nyitott tevékenységek révén támogassa, segítse élethelyzeteikben a résztvevőket. A tematikus foglalkozások köre évről évre bővül, ezúttal is lesz újdonságnak számító foglalkozás.

  • A sepsiszentgyörgyi unitárius templom. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi unitárius templom. Fotó: Albert Levente

Az unitárius egyházközségnél 2018-ban kezdődtek a csoportfoglalkozások, s mint ahogyan Péterfi Ágnes lelkész lapunknak felidézte, ezek a Házasság hete rendezvénysorozatból bontakoztak ki, abból a felismerésből, hogy a házasságokban gyakran sok a teher, fájdalom, veszteség – fejtette ki. A Pál Tünde pasztorálpszichológus kezdeményezte foglalkozásokba bekapcsolódtak a városban élő szakemberek, s az volt a cél, hogy a családban felmerülő válságban egyfajta kapaszkodót nyújtsanak az érintetteknek. Ez olyan lehetőség, amellyel felekezettől függetlenül bárki élhet – jegyezte meg Péterfi Ágnes.

A most kezdődő programsorozatban elsőként december 7-én, kedden 18 órakor indul a bántalmazott nők támogató csoportja Papp Ágota pszichológus, mentálhigiénés szakember vezetésével. Az új csoportfoglalkozás révén a nőknek egyebek közt lehetőségük nyílik arra, hogy segítséget kapjanak és olyan stratégiákat tanuljanak, amelyekkel leküzdhetik a felmerülő problémákat – olvasható a program ismertetőjében.

Ugyancsak újdonságnak számít a COVID-19 támogató csoport is, melynek célja, hogy segítsen eligazodni a járvány uralta helyzetben, útmutatóval szolgáljon arra vonatkozóan, hogy az érintettek miként kezeljék az ilyenkor adódó érzelmi és pszichológiai nehézségeket. A foglalkozáshoz a világháló révén is csatlakozhatnak azok, akik a helyszínen nem tudnak részt venni a csoportfoglalkozáson. A lehetőséggel az érintettek szerettei, gondozói egyaránt élhetnek.

A csoportfoglalkozások közt a lelkigondozás célja, hogy segítséget biztosítson az egyéni lelki nehézségekben, személyes kihívásokban vagy veszteségekben, életvezetési kérdésekben, akárcsak  párkapcsolati vagy családi krízishelyzetekben, a házassági konfliktusok megértésében, különélésben, válásban, illetve az újrakezdésben.

Pároknak biztosít lehetőséget önmaguk és egymás megismerésére, elfogadására a házasságban rejlő igazi értékek és erőforrások felismerésére az Összehangoló csoport. A kezdeményezők szerint a házasságra felkészítő foglalkozások legfontosabb célja, hogy a pároknak alkalmuk adódjon olyan kérdések megbeszélésére, amelyek másként talán nem kerültek volna szóba, és amelyek később konfliktusokat idézhetnek elő. Így azonban esélyük lesz közös álláspontjuk kialakítására, miközben kidolgozzák a megoldási stratégiát is.

A Házassággazdagító csoport alkalmi lehetőséget ad az együtt gondolkodásra, arra bátorítva a résztvevőket, hogy nyitottsággal forduljanak egymás felé, s célja, hogy megőrizze a házasságok minőségét és stabilitását.

Az unitárius egyházközségnél ugyanakkor egy családi és párkapcsolati tematikájú filmklubot is indítanak, a vetítések kapcsán beszélgetésben hangolódnak a filmek témájára.

A programokra a sepsiszentgyorgyiunitarius@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni, illetve Péterfi Ágnes lelkésznél a 0756 777 899-es telefonszámon, valamint Pál Tündénél, telefonszám: 0730 613 908.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-03: Közélet - Fekete Réka:

Elismerés a háttérmunkásoknak (Díjazott a pedagógusszövetség)

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége háromszéki szervezete nyolcvan, nem pedagógus tanügyi alkalmazottnak köszönte meg elismerő oklevéllel és könyvcsomaggal, hogy mindig, ám különösképpen a koronavírus-járvány idején biztosították a megfelelő feltételeket az oktatás mindkét formája (a jelenléti és a távoktatás) számára.
2021-12-03: Közélet - :

Bábos képzést szerveztek az osonósok

Az Osonó Színházműhely tevékenységét támogató Bolyongó Színházi Egyesület online térben szervezte meg bábos képzését a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben tanuló pedagógiai osztályok számára, amely a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság támogatásával valósult meg.