KármentőMárpedig Mikulások vannak

2021. december 7., kedd, Jegyzet

Lehet, hogy nem is kellene erőltetni a témát, hogy vannak vagy nincsenek Mikulások. Igaziak vagy megrendelhetők. Mivelhogy ismerjük azokat, akik a fehér szegélyű, piros egyenruhában, enyhén göndör, vállig érő fehér egyenhajjal, nem mindennapi – és nem téphető – bajusszal, szakállal kopogtatnak az ajtókon (hol vannak azok az idők, mikor a Mikulások a kéményen ereszkedtek le?!), hátukon degeszre tömött zsákkal.

Örömet hoznak kicsinek és nagynak is – utóbbinak leginkább azzal, hogy látják gyermekük örömét, vigasságát, de a nélkülözhetetlen zokni is derültséget hoz. Ám vannak másféle Mikulások is. Nem megrendeltek. Égből, mennyből, rénszarvasos távoli északról sem érkezők.

Szent Miklós napján (miért is jön a Mikulás már december ötödikén, ha a napja hatodikán van?), jócskán besötétedés után a Mikulás megjelent az egyik megyeszékhelyi bevásárlóközpont előtt. Ott, ahol egy láthatóan szerény sorsú anya és gyermeke – a törzsvásárlók jól ismerik őket – várta a jószívűek adományát. Ötven banit, egy lejt, egy veknit, egy kis párizsit. Szóval, megjelent a Mikulás. Szakáll nélkül, fényesre borotvált fejjel, hátán fekete bőrhátizsákkal, rajta felvarrva egy jókora gitár, fényes fémből kivágva. Az igazság, hogy nem néztük meg, volt-e bőrnadrágja. Nyakon fogta a kolduló rajkót és bevezette az áruházba. Szót nem tudtak érteni, a Mikulás Sfântu Nicolae leszármazottja volt, a gyerek magyarul beszélt. De megértette, hogy most itt az alkalom. Az alkalom, hogy mutassa, szerinte mire is van szükség családja konyháján. Percek alatt megtelt a bevásárlókosár. Aztán a pénztár előtt a kopasz Mikulás még egy rekesz sörrel toldotta meg a bevásárlást. Majd kiküldte a gyermeket, hozza az édesanyját – neki az egyik biztonsági őr adott maszkot, hogy beilleszkedjék a járványügyi előírásokba. Volt egy nagyobbacska szatyruk, de messze nem elégséges. Még két szatyrot kellett venni, hogy beleférjen az ismeretlen Mikulás ajándéka. A sör nélkül, mert – mondta a pénztárosnak: ő lényegében ezért jött be az üzletbe.

Ajándékozásnál nem szokás pénzről beszélni, de mégis, engedtessék meg: 160 lejt fizetett a szakáll nélküli, bőrfejű Mikulás.

Sok ilyen Mikulásra lenne szükség hányatott napjainkban, rászoruló embertársainknak. Isten áldása legyen minden igazi Mikuláson!

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-07: Közélet - Hecser László:

Vandálok garázdálkodtak Köpecen

Vandálok tettek kárt a köpeci kultúrotthon épületében és környezetében – tette szóvá Benedek-Huszár János az egyik közösségi oldalon. Barót polgármestere úgy fogalmazott, a rongálás nyomait eltüntették, de a barbár cselekedet minden bizonnyal keserű szájízt hagyott a jóérzésű emberekben. A helyreállításban a Köpecért Egyesület tagjai is részt vállaltak, akik a kerítést tették rendbe.
2021-12-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Sepsiszentgyörgy piaca a legdrágább

A sepsiszentgyörgyiek 66 százalékkal fizettek többet ugyanazokért a szezonális termékekért a piacon szeptemberben, mint a brăilaiak. Miközben a havi nettó jövedelmeket tekintve Kovászna megye a sereghajtók közé tartozik (hátulról a hetedik), itt a legdrágább a termelői portéka, a pityóka hazájában még a krumpli is kétszer annyiba kerül, mint például Târgoviștén. Sepsiszentgyörgy mögött, jókora távolságra, néhány nagyváros következik.