Sepsiszentgyörgy piaca a legdrágább

2021. december 7., kedd, Közélet

A sepsiszentgyörgyiek 66 százalékkal fizettek többet ugyanazokért a szezonális termékekért a piacon szeptemberben, mint a brăilaiak. Miközben a havi nettó jövedelmeket tekintve Kovászna megye a sereghajtók közé tartozik (hátulról a hetedik), itt a legdrágább a termelői portéka, a pityóka hazájában még a krumpli is kétszer annyiba kerül, mint például Târgoviștén. Sepsiszentgyörgy mögött, jókora távolságra, néhány nagyváros következik.

  • A Ziare.com felmérése szerint az ország egyik legdrágább piaca a szentgyörgyi. Albert Levente felvétele
    A Ziare.com felmérése szerint az ország egyik legdrágább piaca a szentgyörgyi. Albert Levente felvétele

21 megyeszékhely piaci árait hasonlította össze a Ziare.com az országos statisztikai intézet adatai alapján, és arra a következtetésre jutott, hogy Erdélyben és a Bánságban az alapvető őszeleji élelmiszereknek magasabb az áruk, mint a Kárpátokon kívüli vidékeken: egy-egy kilogramm krumpli, paradicsom, paprika, uborka, padlizsán, szőlő, túró, egy liter tej és egyetlenegy tojás a sepsiszentgyörgyi piacon szeptemberben 73,29 lejbe került, míg a második helyezett Gyulafehérváron ugyanezért a kosárért 64,89 lejt, Temesváron 62,19 lejt, Râmnicu Vâlceán 61,05 lejt, a legmagasabb munkabérekkel büszkélkedő Bukarestben pedig 60,63 lejt kellett lepengetni. Már 60 lej alatti végösszegekkel Brassó és Kolozsvár következik a sorban. A lista másik végén Brăila áll, ott 48,86 lejért, Karácsonkőn 51,55 lejért, Jászvásáron 52,19 lejért, Bodzavásáron 53,19, Vászlóban pedig 53,39 lejért lehetett ugyanezeket a termékeket megvenni. A szeptemberi felmérés adatai szerint a moldvai megyékben volt a legalacsonyabb az idényzöldség és gyümölcs, a tejtermékek és a tojás ára, de ott is előfordult, hogy egy-egy termékért kiugróan magas árat kértek. A krumpli például Déván volt a legdrágább, kilója 3,31 lej (Sepsiszentgyörgy adatsorában 3 lej szerepel ennél a terménynél), Târgoviștén 1,44 lej volt egy kiló burgonya. A szőlő ára is fordítva alakult: ahol megterem, ott nagyon megkérték az árát – a legjobban Râmnicu Vâlceán, itt 9,38 lejért mérték –, ahol nem, ott olcsóbb volt: Csíkszeredában például a szeptemberi adatgyűjtés idején 4 lejbe került egy kiló.

 

Meg kell fizetni a helyit

Az előző időszakhoz képest péntek délelőtt csak kevés árus kínálta termékeit a sepsiszentgyörgyi központi piacon, de így is több asztalnál lehetett helyben megtermelt zöldségből és gyümölcsből válogatni. Ezekért a terményekért azonban többet kell fizetni, mint a közeli bódékban kínált, gyakran importból származó zöldségfélékért. Igen magas az ára bizonyos leveszöldségeknek, de a szemes paszulyért vagy dióbélért is viszonylag magas összeget kérnek el a termelők. Egy kiló murok 4–6 lej, petrezselymet helyenként ennek többszöröséért kapni, ára 12–20 lej között mozog, a zellergumót 10 lejért mérik. Fehér hagymát 3 lejért, pirosat 4–6 lejért kapni, a fokhagyma ára kilónként 20–25 lej, és akad termelő, aki a kertjéből származó száraz paszulyt húsz lejért adja. A fehér káposzta 3–4 lej, a vörös 5–6, a karfiol kilója 5 lej, az idei paradicsompaprika – igaz, már nem piros – 6 lej, míg a paprika 8 lejbe kerül. Krumplit kisebb zsákba töltve is kínálnak, egy kiló 1,5–2 lejbe kerül, de volt olyan asztal is, ahol 3 lejt kértek érte. Sok helyen kapni sütőtököt, általában 3–4 lejért lehet hozzájutni. A környéken termett alma kilója 3–4 lej, a körtéért kétszer ennyit kérnek, az ünnepi időszakban kelendőbb dióból fél kilónyi 20 lej. Házi tojást egy termelőnél láttunk, darabja 1,5 lej. (dvk)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-07: Jegyzet - Bokor Gábor:

Márpedig Mikulások vannak (Kármentő)

Lehet, hogy nem is kellene erőltetni a témát, hogy vannak vagy nincsenek Mikulások. Igaziak vagy megrendelhetők. Mivelhogy ismerjük azokat, akik a fehér szegélyű, piros egyenruhában, enyhén göndör, vállig érő fehér egyenhajjal, nem mindennapi – és nem téphető – bajusszal, szakállal kopogtatnak az ajtókon (hol vannak azok az idők, mikor a Mikulások a kéményen ereszkedtek le?!), hátukon degeszre tömött zsákkal.
2021-12-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ajándékgyűjtő verseny idén is

Második alkalommal hirdette meg a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete rendhagyó ajándékgyűjtő akcióját, melynek célja, hogy a rászoruló családokat és gyermekeiket megörvendeztessék a közelgő ünnepek alkalmával. Az előző télen útjára indított karácsonyi kihívás ezúttal is diákokat, osztályközösségeket mozgósít és ösztönöz jótékonykodásra.