Kezelési központokat alakítanak ki

2022. január 14., péntek, Belföld

A kormány a kórházak betegfelvételi osztályainak tehermentesítése érdekében olyan járóbeteg-rendszerben működő COVID-központok kialakításáról döntött, amelyek felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és az otthoni kezeléshez szükséges gyógyszereket is felírják.

A tegnapi kormányülésen elfogadott határozat szerint Romániában bárki háziorvosi beutaló nélkül is ellátásban részesül a COVID kezelési központokban, ha pozitív lett a koronavírustesztje, és az egészségügyi hatóságok Corona Forms nevű országos nyilvántartásába is bekerült az, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással.

A kormányhatározat szerint ezen egészségügyi szolgáltatások költségeit az országos egészségbiztosító pénztár fedezi a kórházak által kialakítandó COVID kezelési központokkal megkötendő keretszerződés alapján.

A kivizsgálás és kezelés egynapos kórházi beutalásnak felel meg, és azokban az esetekben alkalmazzák, amelyek nem igényelnek folyamatos kórházi kezelést. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az otthoni elszigetelésben maradó fertőzöttek is hozzájussanak az eddig kizárólag kórházakban használt antivirális gyógyszerekhez. Az egészségügyi miniszter korábban jelezte: a sürgősségi ellátás tehermentesítését remélik az intézkedéstől, azt szeretnék elkerülni, hogy a kórházak betegfelvételi osztályán ismét olyan torlódás alakuljon ki, mint a járvány tavaly őszi negyedik hulláma idején.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Belföld - :

Gyermekeket is oltanak

Január 26-án kezdik meg az 5 és 12 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását, hétfőtől pedig hatról négy hónapra csökkentik azt az időtartamot, amely után igényelhető a vakcina harmadik, emlékeztető adagja.
2022-01-14: Világfigyelő - :

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány (Magyarország)

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-től a magyarországi védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta: lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.