MagyarországOltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

2022. január 14., péntek, Világfigyelő

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-től a magyarországi védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta: lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.

  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
    Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Gulyás közölte: február 15-től az a 18 éven felüli minősül oltottnak Magyarországon, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van.

A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.

A koronavíruson „átesettség fogalma” az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

A miniszter azt is elmondta, hogy a magyar kormány lerövidíti a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét. Felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel ugyanakkor lehet „szabadulni”.

Az iskolákban a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Belföld - :

Kezelési központokat alakítanak ki

A kormány a kórházak betegfelvételi osztályainak tehermentesítése érdekében olyan járóbeteg-rendszerben működő COVID-központok kialakításáról döntött, amelyek felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és az otthoni kezeléshez szükséges gyógyszereket is felírják.
2022-01-14: Világfigyelő - :

Egyre szorosabb a verseny Macron és Pécresse között (Francia elnökválasztás)

Egy szerdán megjelent felmérés szerint a francia elnökjelöltek közti küzdelemben csökkent Emmanuel Macron államfő előnye a többi jelölthöz képest, s a második fordulóban holtverseny alakulna ki közte és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje között, ha most tartanák az elnökválasztást.