Francia elnökválasztásEgyre szorosabb a verseny Macron és Pécresse között

2022. január 14., péntek, Világfigyelő

Egy szerdán megjelent felmérés szerint a francia elnökjelöltek közti küzdelemben csökkent Emmanuel Macron államfő előnye a többi jelölthöz képest, s a második fordulóban holtverseny alakulna ki közte és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje között, ha most tartanák az elnökválasztást.

  • Emmanuel Macron és Valérie Pécresse
    Emmanuel Macron és Valérie Pécresse

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint – amelyet a Le Figaro lap közölt – a köztársasági elnöknek a koronavírus elleni oltást elutasítók megbélyegzéséről szóló interjúja nyomán három százalékkal visszaesett a támogatottsága. Ha most tartanák az elnökválasztást, akkor az első fordulójában a szavazatoknak csak 22,5–23 százalékára számíthatna. A felmérés szerint a második helyen – 17 százalékos támogatottsággal – holtversenyben lenne Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje és Valérie Pécresse, a Köztársaságiak elnökjelöltje. Éric Zemmour jobboldali publicista a szavazatok 13 százalékával a negyedik helyre szorult.

Az Elabe szerint a baloldali jelöltek közül egyik sem számíthat 10 százaléknál nagyobb támogatottságra.

Emmanuel Macron a második fordulóban is a korábbiaknál rosszabbul szerepelne az Elabe szerint: Valérie Pécresse-szel szemben jelenleg a szavazatok felére számíthat, míg Marine Le Pent 54,5 százalékos eredménnyel tudná legyőzni, amely 2,5 százalékkal kevesebb, mint az előző mérés idején. Amennyiben Zemmour lenne a kihívója, Macront a szavazatok 36 százalékával választanák újra, ami négy százalékkal kevesebb, mint a múlt hónapban.

Az Elabe a köztársasági elnök népszerűségvesztését több jelenséggel is magyarázza. Jóllehet, 2017-es megválasztása óta Emmanuel Macron szavazótábora stabil, de jelenleg közülük három százalékkal kevesebben kívánnak az urnákhoz vonulni (86 százalék), mint az előző mérés idején. A Le Parisien napilapnak az oltást elutasítókról adott interjúja miatt pedig Macron elsősorban a 35 éven aluliak körében vesztett választókat. Ezzel párhuzamosan a három jobboldali jelölt támogatottsága stabil maradt.

„Kifejezetten bosszantani szeretném az oltatlanokat. Folytatjuk is, a végsőkig. Ez a stratégia” – jelentette ki egy héttel ezelőtt a köztársasági elnök a Le Parisien napilapnak adott interjúban az oltási igazolásról szóló törvénytervezet parlamenti vitája kapcsán. „Nem zárom őket börtönbe, nem kötelezem őket erővel az oltásra. Tehát meg kell nekik mondani: január 15-től nem mehetnek többet étterembe, nem fognak tudni beülni egy kávéra, nem mehetnek többet színházba, moziba” – fogalmazott.

Az államfő pénteken megerősítette, hogy a kormány a koronavírus elleni stratégiáját az oltásra építi. Emmanuel Macron szerint „ez teljesen európai folyamat, amely azok számára szigorít, akik nem kaptak oltást”.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2022-01-14: Világfigyelő - :

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány (Magyarország)

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-től a magyarországi védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta: lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.
2022-01-14: Világfigyelő - :

Inog a szék Boris Johnson alatt

Saját párttársai szerint is távoznia kell Boris Johnson brit miniszterelnöknek, miután beismerte, hogy 2020 tavaszán, a lezárások idején részt vett egy Downing Street-i kerti partin.