UzonSziklára épült ház az új óvoda

2022. március 15., kedd, Közélet

Vasárnap felavatták az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola felújított, kibővített iskola-, óvoda- és bölcsődeépületét. A község életében igen fontos esemény két helyszínen, a református templomban, illetve az iskola udvarán zajlott helybéliek, idegenből érkezettek jelentős részvétele mellett. Az ünnep díszvendége Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki Brendus Réka főosztályvezető és Tamás Sándor megyeitanács-elnök kíséretében érkezett Uzonba. A felújítás Magyarország kormányának támogatásával, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program révén valósult meg a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) közreműködésével.

  • Kolumbán Vilmos József, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora megáldja a felújított épületet. Fotó: MTI / Kátai Edit
    Kolumbán Vilmos József, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora megáldja a felújított épületet. Fotó: MTI / Kátai Edit

A templomban az előfohász Incze Zsolt György, a Sepsi Református Egyházmegye esperesének szolgálatában zajlott. Igét hirdetett Kolumbán Vilmos József, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora, aki Máté evangéliumából a kősziklára épült ház példázatára alapozta beszédét. Sziklára építeni nehéz, de a hosszú munka után a ház kiállja az idők viharát. Az iskolaépítés is „sziklára épült ház”, a hosszú távú jövő építésének záloga – húzta alá.

Az óvodaépület felújításának történetét Ungvári Barna András lelkész és Szabó Margit iskolaigazgató foglalta össze – ők ketten vállalták évekkel ezelőtt a felújítással kapcsolatos feladatokat.

A református egyház 2016-ban egy helyi céget kért fel, hogy készítsen számítást, mennyibe kerülne a tulajdonukban lévő ingatlan felújítása, „hogy az épület a jövőnek is megmaradhasson”. 2017. március elsején küldte el a lelkész az első levelet Potápi Árpád Jánosnak, anyagi támogatást kérve a munkálathoz. Az iskola a pedagógus-szövetségtől kért segítséget a meglévő óvoda épületének felújítására. 2018 áprilisában kiderült, az épület területe telekkönyvileg tisztázatlan, a lehetőséget el kellett vetni, így az önkormányzat is rábólintott, hogy az egyházi tulajdonban lévő régi épület felújításával létesítsenek új óvodát. Ezzel a pályázatuk átkerült az RMPSZ-hez – elevenítette fel a lelkész. „Isten adja, hogy ez a csoda, mely lassan-lassan valósággá válik – mert még van munka –, az elkövetkező 145 évben is ugyanúgy szolgálja a népnevelést, a református egyházat, gyerekeket, pedagógusokat, az egész közösséget” – mondta Ungvári Barna András.

Potápi Árpád János beszédét azzal kezdte: még emlékszik Ungvári lelkész levelére, ugyanúgy, mint arra a többi hatezerre, mely az óvodafejlesztési program kapcsán érkezett az államtitkársághoz. Ismertette a programot, melynek négy ütemében a Kárpát-medencében 179 új óvoda épült, 790-et felújítottak. Erdélyben 103 új óvoda épült és 377-et újítottak fel. Nemcsak építési munkálatokat finanszíroztak, hangsúlyt fektettek arra is, hogy a létesítményeket korszerű eszköztárral, berendezésekkel is felszereljék, sok helyen játszótér is épült – hangoztatta. „Célunk, hogy ezzel a fejlesztési programmal körülbelül hatvanezer magyar gyermeket vonzzunk be az óvodákba. Számítunk természetesen a vegyes házasságban született gyermekekre is, hiszen az intézmények jelentős részét szórványvidéken építettük meg. Természetesen számítunk azokra a gyermekekre is, akik nem magyarként születtek, de valami oknál fogva kapcsolódnak hozzánk, szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat” – összegzett az államtitkár.

Tamás Sándor beszédében az 1848–49-es eseményekből kiindulva ért a mához, a közelgő magyarországi parlamenti választásokig. Kiemelte, a Fidesz–KDNP-vel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. Régóta ismerik egymást, a kezdetekben csak tapogatóztak, aztán mikor bebizonyosodott a jó együttműködés, kezet is fogtak. Nem fogtak ellenben kezet a mostani választásokon induló ellenzék kormányfőjelöltjével, Márki-Zay Péterrel. A jelölt Székelyföldre látogatott volna, de határozottan kimondták: nem fogadják – mondta Tamás Sándor. Ezzel szemben „nem csak fogadjuk, hanem szeretettel hívjuk a magyar kormány és országgyűlés tagjait, akik itt vannak, jönnek hozzánk, együtt tudunk működni velük” – hangsúlyozta. Az elnök kijelentette: senkinek a szavazatát nem tudja befolyásolni, de ő maga biztosan a Fidesz–KDNP-re fog szavazni.

A magyar és a székely himnusz eléneklése után a jelenlevők a templomból az iskola udvarára vonultak. Itt a szabadtéri színpadon az óvodások és iskolások rövid műsort mutattak be. Ez után került sor az új óvoda avatószalagának átvágására, majd mindenki szeretetvendégségen vett részt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2022-03-15: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Végre, ünnep!

Március 15-én a szabadságról illik szólni. A hazáról, a magyar nemzetről. A bátorságról, lázadásról, áldozatkészségről, egyenlőségről, testvériségről. Hőseinkről. Kossuth Lajosról. Petőfiről. De mindenekelőtt a szabadságról.
2022-03-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Bemutatták Balykó Elek emlékiratait

Öröm számára, hogy végre sikerült közkinccsé tenni Balykó Elek emlékiratait, ezt az érdekes, izgalmas naplót, és azért tartotta fontosnak, hogy könyvbemutatót is szervezzenek köré, mert nem könnyű olvasmányról van szó – mondta elöljáróban Székely Zsolt nyugalmazott egyetemi docens A vándor székely emlékei című könyv bemutatóján Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az eseményen ő maga és Tapodi Zsuzsa, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense méltatta a múlt év végén megjelent kötetet.