Beföldi hírek

2007. június 1., péntek, Közélet

Nem kell fejeknek hullaniuk

A referendum eredményei miatt nem kell feltétlenül fejeknek hullaniuk az RMDSZ-ben ― mondta Borbély László, a szövetség alelnöke.

,,Mindenképpen változások lesznek az RMDSZ-ben. Új ügyvezető elnököt, és új ügyvezető elnökséget nevezünk ki. De most dolgunk van. Választásokat szervezünk a Szövetségi Képviselők Tanácsában, és az Autonómia Tanácsban is meg kell tartanunk a választásokat őszig, és fel kell készülnünk az európai parlamenti választásokra is" ― nyilatkozta Borbély, aki a szombati SZKT-n részletes politikai elemzést vár. ,,A népszavazásból levont következtetés az, hogy az RMDSZ-nek többet kellene foglalkoznia a helyi problémákkal, az állampolgárokkal. A referendum üzenete az, hogy az állampolgárokat más kérdések érdeklik, és nem feltétlenül az, amiről a politikusok tárgyalnak" ― tette hozzá az RMDSZ alelnöke. Mint ismeretes, Eckstein-Kovács Péter szenátor egy héttel ezelőtt azt kérte a szövetség vezetőségétől, mondjanak le tisztségeikről, vállalva a felelősséget a referendum kudarcáért.

Törvény vagy népszavazás

Aligha lesz idő arra, hogy az egyéni szavazókörzetes választásról szóló törvényt elfogadják ebben a parlamenti ülésszakban ― véli Cristian Pârvulescu, a Pro Democraţia elnöke, a tervezet egyik kidolgozója. Ezzel szemben Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke tegnap kijelentette, a törvénytervezetet június első hetén befejezik, a szenátus ezt a hónap végéig elfogadhatja. Ebben az esetben az ügyben kiírandó referendumnak nem lesz értelme, mert a júliusi rendkívüli ülésszakon vagy szeptember elején a képviselőház is elfogadhatja a törvénytervezetet ― tette hozzá Olteanu.

Megvesztegetés vagy kormányhatározat

A Korrupcióellenes Ügyészség perbe fogta Adrian Năstase volt miniszterelnököt és Ioan Melinescut, a pénzmosás felszámolásáért felelős hivatal egykori vezetőjét. Az ügyészség tegnapi közleménye szerint Năstasét megvesztegetéssel, Melinescut pedig bizonyos dokumentumok megsemmisítésével, csúszópénz elfogadásával és titkos információk kiadásával vádolják. Năstase szerint a Korrupcióellenes Ügyészség továbbra is politikai rendőrségként működik, megengedhetetlen, hogy ilyen döntést hozzanak, amely tulajdonképpen megvesztegetésnek minősíti a Melinescu kinevezését szentesítő kormányhatározatot.

Fel kell gyorsítani a visszaszolgáltatást

A kormányfő elégedetlen az államosított ingatlanok visszaszolgáltatási ütemével. A prefektusokkal tartott belügyminisztériumi értekezleten kérte a kormánybiztosokat, hogy vegyék számba azokat az ingatlanokat, amelyekben közintézmények működnek, és vissza kell szolgáltatni, hogy helyetesítésükre beruházási tervet lehessen összeállítani. Ugyanakkor a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítását kérte. Romániában a mintegy kétszázezer visszaszolgáltatási kérés felét sem oldották még meg.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1302
szavazógép
2007-06-01: Közélet - Mózes László:

Megoldhatatlan gond a kukázás? (Kármentő)

Témához pászított megközelítésben szeméttengernyi kérdést vet fel a minapi elképzelés, miszerint romákkal őriztetnék a sepsiszentgyörgyi kukákat. Az ötlet a megyeszékhelyi polgárközeli rendőrségtől származik, azt azonban a köztisztasági vállalat vezetője elvetette, a városházán pedig nem ismerték.
2007-06-01: Belföld - x:

Hírsaláta

VISSZA A PADOKBA! Már-már elhagyták a termet az RMDSZ- és SZDP-képviselők, amikor közbelépett Markó Béla és Mircea Geonă, s kérésükre a honatyák a teremben maradtak, és végighallgatták az államfő beszédét. (Realitatea tévé)