Külföldi hírek

2007. július 20., péntek, Közélet

Gyorsítsák fel!

Hetvenmilliárd forint uniós fejlesztési pénzt kaphat közösen Magyarország és Románia a határ menti térségek fejlesztésére — közölte Bajnai Gordon, Magyarország önkormányzati és területfejlesztési minisztere, miután Kiss Péter kancelláriaminiszterrel és Markó Bélával, az RMDSZ elnökével egyeztetett. Kiss Péter beszámolt arról, hogy a fejlesztési lehetőségeken túl a találkozón szóba került a támogatási rendszer, valamint a magyar—román kormányülés előkészítése. A támogatási rendszerrel kapcsolatban Markó Béla bírálta a támogatások odaítélésének folyamatát, ezért azt kérte, gyorsítsák fel.

Közös kötelesség a történelmi örökség megőrzése

A finnugor népek különböző nyelven beszélnek, de mégis össze kell tartaniuk, mert közös kötelességük megőrizni hatezer év örökségét, és átadni azt az új nemzedékeknek — mondta a szaranszki nemzetközi finnugor fesztivál tegnapi megnyitóján Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő. Hangsúlyozta, hogy az államalkotó finnugor népeknek — Finnországnak, Észtországnak és Magyarországnak — ugyancsak közös kötelessége megőrizni ezt az örökséget, és közös felelőssége hogy ne árnyékolják azt be politikai viták. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitotta meg a finnugor fesztivált Mordvinföldön. Mint hangsúlyozta, Oroszországban 160 nép él, ebből 13 a finnugor népcsoporthoz tartozik. Kiemelte, hogy ezek a népek nem adták fel törekvésüket ősi gyökereik megőrzésére, egyben nemzeti kultúrájuk támogatását ígérte.

Moszkva kiutasít négy brit diplomatát

Oroszország kiutasít négy brit diplomatát, válaszul a Litvinyenko-ügy miatt tett brit megtorló intézkedésekre. A diplomatáknak tíz napon belül kell elhagyniuk Oroszországot. Emellett Oroszország megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelem terén, valamint nem ad vízumot hivatalos brit tisztségviselőknek, és orosz tisztségviselők sem folyamodnak többé brit vízumért. Nagy-Britannia hétfőn jelentette be, hogy négy orosz diplomatát kiutasít, és felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben. London ezzel torolta meg, hogy Oroszország elutasította Andrej Lugovoj orosz üzletembernek, a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadását.

Rice: Koszovó függetlenné válik

Koszovó ,,így vagy úgy", de függetlenné válik Szerbiától az ENSZ-beli orosz ellenkezés dacára is — jelentette ki az amerikai külügyminiszter tegnap, útban Portugália felé. Arra a kérdésre, hogy vajon Washington adott esetben az ENSZ megkerülésével is hajlandó-e előrelépni Koszovó függetlenségének elismerése felé, Condoleezza Rice így felelt: ,,Elkötelezettek vagyunk egy független Koszovó mellett, s el fogjuk érni azt."

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2236
szavazógép
2007-07-20: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Saját épület Kolozsváron a Sapientiának
Közel féléves várakozás után engedélyezte Kolozsvár városi tanácsa, hogy megépülhessen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) új épülete, így hamarosan elkezdődhet a 3―4 millió euróra becsült beruházás megvalósítása ― közölte tegnap Tonk Márton, az egyetem dékánja.
2007-07-21: Magazin - x:

Civil híradó

Amőba Alapítvány
Alakulás éve: 1996
Tevékenységi terület: oktatás
Küldetés: a korszerű tudás terjesztése, a haladó gondolkodás elősegítése a régióban, tehetséggondozás