A legerdélyibb húsvét az Erdélyi Magyar Televízióban

2022. április 13., szerda, Magazin

Az eddigieknél is színesebb műsorkínálattal jelentkezik húsvétkor az Erdélyi Magyar Televízió – olvasható közleményükben. Kalotaszegtől Székelyföldig sokrétű hagyományvilágot tár nézői elé, rendkívüli hangversenyekkel, népzenével és mulatsággal szórakoztat, illetve portréműsorok, tartalmas beszélgetések színesítik idén az Erdély TV ünnepi palettáját.

Az Erdély TV nagycsütörtökön 13 órától vetíti az Ég és föld nagycsütörtöki koncert csíksomlyói kegytemplomban készült felvételét, az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében, majd 15 óra 40 perctől Vecsei H. Miklós a csendről, a hitről, a színész felelősségéről beszél a Kultúrcsepp műsorban.

Nagypénteken portrésorozat indul a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából. A nagyjainkról szóló Portrék első adásában 14 órától Terényi Ede zeneszerzőről, majd 16 óráról Páskándi Géza íróról lesz szó. Aznap este a megszokott időpontban, 21 órától jelentkezik a Nőszemközt műsor, amely a hit témájára épül.

Nagyszombaton a Portrék 14 órai adásában Sinkovits Imre színművészről lesz szó. Aznap 20 órakor a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Barokk zene nagyböjt idején című hangversenyének felvétele csendül fel, illetve 21 óra 30 perckor Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész Rekvizítumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezetére című szerzői és előadóestje látható.

Húsvétvasárnap 12 órától Kallós Zoltán néprajzkutató és népzene­gyűjtő életútját mutatja be a Portrék műsor. Ünnepi különkiadással jelentkezik az Üzenet szeretettel 13 óra 30 perckor, amelynek meghívottjai a kolozsvári Berke Sándor és Krisztina újragondolt húsvéti finomságokkal hangolnak az ünnepre. Ezt követően a Kultúrcsepp Református énekek újrahangolva címmel kezdődik 16 órakor. Fazakas Szabolcsot, a Legendárium ötletgazdáját látogatta meg a Jó napot! Megjöttem… A műsort 15 óra 30 perctől követhetik, valamint a már megszokott időpontban, 17 órától látható a Hitélet legújabb kiadása: a Húsvéti remény a Lázár történetében. Húsvét első napján 20 órától az Erdély TV Kalotaszegen készült Körös-körül Körösfőn című ünnepi-szórakoztató műsorával jelentkezik, aztán 21 óra 30 perctől a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarának ünnepi hangversenye örvendezteti meg a nézőket.

Húsvéthétfőn a Maros Művészegyüttes hagyományos székelyföldi locsolást idéző műsora kerül adásba 13 órától.

Aznap a Portrék műsor 10 órától jelentkezik, benne Lázár Ervin íróról lesz szó, majd 16 órától Farkas Árpád költőről. Húsvét másodnapján 18 órakor Kicsid Gizella színművész Pilinszky-estjét vetíti a televízió, valamint 20 órakor a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia rendkívüli hangversenye, a Viva la Operetta! tekinthető meg.

Az ünnep ideje alatt is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, valamint Szénégető István plébános léleksimogató gondolataival töltődhet fel a néző – zárul az Erdélyi Magyar Televízió közle­ménye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2022-04-13: Magazin - Nagy B. Sándor:

Spanyol filmnapokat tartottak a Művész moziban

Második alkalommal szerveztek spanyol filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész moziban, mely során ismét olyan provokatív témákkal találkozhattak az érdeklődők, melyek leginkább a spanyol filmekre jellemzőek. Az április 1–10. között tartott rendezvénysorozat ötletét az adta, hogy a spanyol filmművészet nagy rendezőegyénisége, Pedro Almodóvar legújabb filmjét, a Párhuzamos anyákat (2021) április 1-től vetítik a romániai mozikban – mondta el lapunknak a mozi programfelelőse, Lázár-Prezsmer Endre.
2022-04-13: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Hidvég, ahol történelem születik (Mesélő falvaink)

Színeváltó falukép
Kisgyerek koromban édesapám és édesanyám sokszor beszélt Hidvégről. Ha rákérdeztem, azt felelték, hogy hagyd, majd ha nagyobb leszel, megérted: ez most nem mese! Szerettem a földrajz­órát, kis mikósként nekünk Benedek Tivadar tanította a földrajzot. Hidvégről semmit sem mondott, csak mind azt magyarázta, hogy „a nadrágszíjam az egyenlítő, ami két részre osztja a földet: az északi része az északi félteke, a déli pedig a déli félteke!”