Civil híradó

2007. július 21., szombat, Magazin

Amőba Alapítvány

Alakulás éve: 1996

Tevékenységi terület: oktatás

Küldetés: a korszerű tudás terjesztése, a haladó gondolkodás elősegítése a régióban, tehetséggondozás

Az Amőba Alapítványt a sepsiszentgyörgyi Amőba cég hozta létre 1996-ban azzal a céllal, hogy széles körben népszerűsítse a korszerű ismereteket Kovászna megyében. Az alapítvány oktatást támogató programjairól, tudást népszerűsítő tevékenységéről vált közismertté. Az Amőba Alapítvány által koordinált egészségügyi menedzsmentképzések az orvosi kabinetrendszer átalakulási folyamatát könnyítették meg közel száz háromszéki orvos számára. Kézdivásárhelyen színvonalas informatikatanfolyamok támogatásával több száz fiatal és középkorú számára teszi lehetővé a szakmai előrelépést munkahelyeken. Folyamatosan támogatja a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium tanárainak képzését informatika, idegen nyelv és gazdasági ismeretek terén, és elősegíti az ECDL európai számítógép-kezelői jogosítvány megszerzését tanároknak és diákoknak Kovászna megyében és a szomszédos régiókban.

Az Amőba Alapítványt az oktatásban elért eredményeiért 2000-ben a Kovászna Megyei Közművelődési Főfelü­gyelőség A kultúra szabadságáért díjjal tüntette ki. Legfontosabb programja a nemzetközi ifjúsági program, a Global Teenager Projekt, amelynek országos koordinátora 2000 óta. A GTP-ben többek között háromszéki és Hargita megyei református kollégiumok, elméleti líceumok tanulói és tanárai vesznek részt, sikerrel. Korszerű tanulási módszerekkel ismerkednek meg, és egy nemzetközi virtuális hálózathoz kapcsolódva tapasztalják a csoportos nemzetközi munka előnyeit. Közvetlenül szereznek ismereteket afrikai, amerikai, dél-amerikai és európai kultúrákról. A program a tanulói ciklusokon kívül tartalmaz szakmai felkészítőket tanároknak, nemzetközi bizonylatszerzési lehetőségeket diákoknak, évente nyári táborokat, nyílt napokat szerveznek, idén jött létre első alkalommal csereprogram a romániai és lettországi GTP-projektben részt vevők között. A Global Teenager Projekttel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.globalteenager.org vagy a www.amoba.ro honlapon.

Elérhetőségek

telefon/fax: 0267/351 959, e-mail:bkinga@amoba.ro, honlap: www.amoba.ro.

Banki adatok:

BCR Sf. Gheorghe, számlaszám: RO51RNCB0124038013980001, adószám (cod fiscal): 9033184.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1517
szavazógép
2007-07-20: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Gyorsítsák fel!
Hetvenmilliárd forint uniós fejlesztési pénzt kaphat közösen Magyarország és Románia a határ menti térségek fejlesztésére — közölte Bajnai Gordon, Magyarország önkormányzati és területfejlesztési minisztere, miután Kiss Péter kancelláriaminiszterrel és Markó Bélával, az RMDSZ elnökével egyeztetett. Kiss Péter beszámolt arról, hogy a fejlesztési lehetőségeken túl a találkozón szóba került a támogatási rendszer, valamint a magyar—román kormányülés előkészítése. A támogatási rendszerrel kapcsolatban Markó Béla bírálta a támogatások odaítélésének folyamatát, ezért azt kérte, gyorsítsák fel.
2007-07-21: Magazin - x:

Francia életrajzi regény Kőrösi Csoma Sándorról

Aki úgy élt, mint egy rinocérosz. Kőrösi Csoma Sándor (1784—1842), a Himalája vagánya címmel jelent meg Sylvain Jouty francia író 340 oldalas regénye a Fayard Kiadó gondozásában, amelyet a Le Point párizsi hetilap méltatott a múlt héten.