Áldást kértek a búzára

2022. április 26., kedd, Gazdakör

Nagyszabású ünnepség keretében, több mint kétszáz személy jelenlétében Nyárádszeredán került sor a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program idei első eseményére, a búzaszentelésre. A szombati rendezvényre a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkeztek résztvevők, világi és egyházi elöljárók, politikusok, az agrárium jeles képviselői, de legnagyobb számban a mindennapi kenyér előteremtéséért dolgozó gazdák.

A nyárádszeredai focipálya melletti téren (évente más és más külhoni térségben kerül sor a búzaszentelésre) lebonyolított program szervezését a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) vállalta.

A szombati időjárást a szemerkélő eső jellemezte, de mindenki egyértelműen vallotta: az esőre szükség van, ez az egyik biztosítéka a bőséges búzatermésnek, a mindenki számára elégséges kenyéráldásnak. A rendezvénysátorban – ahol kiadós reggelivel, értelemszerűen friss házi kenyérrel várták a vendégeket – felszólalók mindenike két fontos témát érintett: a Magyarok kenyere program, azaz a magyar gazdatársadalom összefogásának jelentőségét és az ukrajnai térségben zajló háború áldatlan következményeit.

Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester tömören fogalmazott: „adjon Isten erőt, hogy továbbra is vigyázni tudjunk földjeinkre, hogy biztonságosan megmaradhassunk a békés jövőben. Isten óvja szülőföldünket!”. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a tavaly őszi, gyergyószárhegyi búzaösszeöntésből kiindulva mondta ki: „akkor még tartózkodóan üdvözöltük egymást, azt hittük, hogy a világban tomboló koronavírus-járvány akadályozza leginkább terveinket. Azonban kiderült, hogy a járványhelyzetnél is jöhet rosszabb: a háború. Itt van tőlünk pár száz kilométerre, bár számunkra távolinak tűnik, kárpátaljai magyar testvéreink életét tette tönkre, állította feje tetejére”.

A NAK általános mezőgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke, Süle Katalin így fogalmazott: „amíg van kenyér az asztalon, olyan nagy baj nem lehet. Ennek tudatában született meg a Magyarok Kenyere program, ez a nagyszabású jótékonysági kezdeményezés, amely azt az ügyet szolgálja, hogy ne legyen olyan magyar asztal a Kárpát-medencében, amelyre nem kerül kenyér”. Papp Zsolt György, a magyar agrártárca helyettes államtitkára és Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke egybehangzóan emelte ki: a Magyarok Kenyere program túlnőtte magát a karitatív jellegen, ma már a magyar gazdák szakmai együttműködése, műszaki és tudásközpontjává vált, ugyanakkor alapot ad az ukrajnai háborúban szenvedők, a kárpátaljai magyar testvérek hathatós megsegítéséhez.

Barabási Antal Szabolcs, a román mezőgazdasági minisztérium államtitkára az RMDSZ nehéz politikai helyzetét Kelemen Hunor szövetségi elnök szavaival ecsetelte: „pillanatnyi politikai helyzetünkben, ahogy most áll az RMDSZ, csak az lenne rosszabb, ha ellenzékbe lenne”. Nem könnyű ez, de igyekeznek tenni a gazdákért, amit azzal a közelebbi példával húzott alá, hogy megvalósult kitűzött céljuk, az állattartó gazdák Covid-támogatásban részesülhetnek – habár korábban ez úgy nézett ki, hogy teljes mértékben kizárt lesz.

Az ünnepi beszédek után katolikus, református, unitárius és evangélikus lelkészek mondtak áldást, majd a résztvevők huszárok vezetésével körmenetre indultak, ennek a végcélja volt Fábián Ferenc búzatáblája, ahol sor került a búzaszentelésre. A lelkészek irányítása mellett a jelenlévők sorban a négy égtáj felé fordulva kérték Isten áldását a búzatermésre.

A szombati napot közös ebéd zárta. Pohárköszöntőjében Becze István SZGE-elnök köszönetet mondott, hogy a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségre Székelyföldön kerülhetett sor. „A búza megszentelésével áldást kértünk nemcsak a székelyföldi búzatáblákra, gazdákra, hanem az egész Kárpát-medencére. Azt gondolom, olyan időket élünk, amikor a Jóistennek az áldására szükség lesz, akár a járványügyi, akár a háborús helyzetet vagy a gazdasági válságot nézzük. A Jóisten áldása mellett nagyon fontos az az együvé tartozás, az az összefogás, melyet igyekszünk kialakítani itt, Székelyföldön, igyekszünk a Kárpát-medencei gazdákat egy szövetségbe szervezni. Ebben a szövetségben nagy erőt jelent a sikeres magyarországi választás. Arra emelem poharam, hogy sikeres legyen ez a négy év, erősítse meg a Kárpát-medencei magyar gazdák közötti együttműködést” – hangsúlyozta. A maga kötetlen stílusában mondott asztali áldást Gergely István „Tiszti”, kiemelve, hogy az áldásra szükség van a szántással-vetéssel kezdődően, egészen, míg asztalra kerül a kenyér, az étel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-04-26: Közélet - :

A Szent György Napok fesztiválhétvégéjének programja

FŐSZÍNPAD (Szabadság tér)
Április 27., szerda
20.00–22.00 Építsünk hidat – koncert: Kor-Zár verséneklő együttes és Vadkerti Imre (SK), TransylMania (RO) és Ismerős Arcok (HU)
2022-04-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Burgonyatámogatást igénylők figyelmébe

A Hivatalos Közlönyben ugyan még nem jelent meg, de elkészült az a rendelettervezet (tanulmányozható a mezőgazdasági minisztérium honlapján, április 18-án írták ki, hozzászólásokat tíz napon keresztül várnak), amely kis értékű – de minimis – támogatási lehetőséget ír elő az étkezési burgonyát termelő gazdák számára.