KézdivásárhelyJól halad a régi kaszárnya felújítása

2022. május 13., péntek, Közélet

Láthatóan zajlik a munka az egykori Székely Katonanevelde épületén Kézdivásárhelyen: a Conico cég munkatársai végzik a patinás épület teljes körű felújítását. A céhes városban ez idén az egyik legnagyobb értékű munkálat.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A felújításra a városháza a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Régiónál pályázott, sok fáradozás után sikerült a szükséges 18,2 millió lej 60 százalékát támogatásként megkapni a tekintélyes méretű épület felújítására. A 40 százalékos önrész biztosításáért hitelhez folyamodott a városháza. Egy időben úgy tűnt, hogy a pályázat nem kapja meg a szükséges finanszírozást, de végül sikerült a megfelelő pontszámot elérni, és lezajlott a közbeszerzési eljárás is. A munkálatot a sepsiszentgyörgyi Conico építőipari vállalkozás végzi, amely a városban példásan oldotta meg többek között a minorita rendház felújítását is.

A munkálat első szakaszában kitakarították a gaztól az udvart, majd megkezdték a bolthajtásos pincék felújítását, a hatalmas termekben pedig a vakolat eltávolítását. Laikus szemlélőnek úgy tűnik, hogy ez a felújítás nem olyan komplex, mint a minorita rendházé volt, az épület sokkal jobb állapotban van, jóllehet itt is több helyütt láthatók kisebb-nagyobb repedések a falakon. Ennek oka lehet az is, hogy Török Sándor polgármestersége idején a tetőzetet felújították, enélkül ma már sokkal romosabb állapotban lenne az egykori kaszárnya.

A munkálat során falfeltárást végeztek, a meszelés alól jó pár helyen kerültek elő német nyelvű feliratok.

A városháza terve, hogy az épületet kulturális központtá alakítják, ez az épület lesz az Incze László Céhtörténeti Múzeum új otthona, a téglalap alakú belső udvart pedig úgy alakítják ki, hogy az különböző rendezvényeknek is megfelelő helyszíne lehessen.

A Székely Katonanevelde létesítésének tervét báró Purczel János terjesztette az uralkodó, I. Ferenc osztrák császár és magyar király elé annak 1817-es kézdivásárhelyi látogatása során. A Doborházi mérnök által tervezett neoklasszicista stílusú épület alapjait 1818-ban rakták le, az építkezés 1822 szeptemberéig tartott, az intézet 1823. október 4-én nyílt meg 125 tanulóval.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2022-05-13: Jegyzet - Pálmai Tamás:

A jó pásztor (Békési levelek)

„Nyelvében él a nemzet” – ezt a mondatot először Széchenyi István mondta. Majd Kodály Zoltán pár évvel később úgy fogalmazott: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” A magyar kultúrát pedig csak magyarul lehet megérteni és csak magyarul lehet továbbadni.
2022-05-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elkészült a repülőtér, de nem nyit novemberben

Az infrastruktúra majdnem teljesen elkészült a vidombáki repülőtéren, de még elég sok másféle munkát kell elvégezni addig, amíg az első járat fel-, illetve leszállhat, ezért az ígéretek ellenére idén novemberben sem nyitják meg a Brassó melletti légikikötőt, az egyetlen olyan repülőteret, amely újonnan épült meg Romániában az elmúlt fél évszázadban.