Újra elfogadták a medvetörvényt

2022. június 23., csütörtök, Belföld

A veszélyes medvéket településen kívül is azonnal el lehet távolítani: a parlament újból megszavazta azt a törvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő visszaküldött megfontolásra – tudatja tegnap kiadott közleményében az RMDSZ. A jogszabály akkor lép életbe, ha az államelnök aláírja és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Az a sürgősségi kormányrendelet most is érvényben van, amely a településeken teszi lehetővé az azonnali beavatkozást a veszélyes medvék esetében.

  • Iochom István felvétele
    Iochom István felvétele

Az RMDSZ volt az első politikai alakulat, amely felvállalta és kimondta, hogy a medvepopuláció több éve tartó, nem megfelelő menedzsmentjének eredményeként a túlszaporodott faj veszélyt jelent az emberi életre és javaikra, és emiatt azonnali törvényes közbelépésre van szükség. Éppen ezért tavaly nyáron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter javaslatára egy olyan sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé tette az azonnali közbelépést a település határain belül történő medvetámadás esetén. A rendelet törvényerőre való emelésekor a parlamentben az RMDSZ frakciója úgy módosította a tervezetet, hogy a település határain kívül is érvényes legyen, ám a képviselőházi szavazást követően az államelnök a törvénytervezet újratárgyalását kérte. Az újratárgyalást követően a képviselőház döntő házként szavazta meg a tervezetet, az RMDSZ munkájának köszönhetően pedig sikerült megőrizni annak eredeti formáját, miszerint a település határain kívül is lehetőség lesz az azonnali közbelépésre medvetámadás esetén – mutatott rá Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője a törvénytervezet vitáját követően.

A medvék túlszaporodása évek óta kiemelt problémát jelent, 2018-tól napjainkig 6694 medvetámadás okozta kárt regisztráltak, amelyek értéke meghaladja a 15 millió lejt. Könczei Csaba a törvénytervezet vitáján elhangzó beszédében kiemelte: „az érvényben levő sürgősségi kormányrendelet alapján összesen 246 közbelépést regisztráltak közel egy év alatt, amelyből 201 elkergetést, 29 áthelyezést, 15 kilövést és 1 altatást végeztek a települések határain belül medvetámadás következtében”.

Az RMDSZ közleménye szerint a medvék azonnali eltávolítása egy rövid távú, de szükséges megoldást jelent. A medvepopuláció menedzsmentjét tudományos alapokra kell helyezni, de az emberi élet védelme elsődleges. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium dolgozik a hosszú távú megoldáson is: tavaly elindította azt a projektet, amellyel genetikai vizsgálatokkal felmérik a romániai barna medvék populációját. Mindemellett a finanszírozási szerződés lehetővé teszi az első komoly beavatkozási intézkedések végrehajtását: több mint ezer villanypásztor vásárlására lesz lehetőség, amelyekkel a gazdákat segítik állataik és terményeik megvédésében. Menhelyet hoznak létre a sérült medvék gondozására és rehabilitációjára a faj védelmében, és tájékoztató kampányt is indít a minisztérium, hogy hatékonyabbá tegye az ember–medve konfliktusok megelőzését.

A veszélyes medvék elleni fellépést szabályozó 2021/81-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt 2021 decemberében azzal a kiegészítéssel fogadta el a parlament, hogy a veszélyes medvék ellen településen kívül is fel lehet lépni. Klaus Iohannis államfő azonban nem hirdette ki a jogszabályt, hanem visszaküldte megfontolásra. Többek között azt kifogásolta, hogy a törvény néhány előírása nem egyértelmű, alkalmazása során problémák merülhetnek fel, ezért a parlamentnek felül kell vizsgálnia a szöveget. „A parlament feladata, hogy megtalálja a méltányos egyensúlyt az emberek élethez és testi épséghez való jogának védelme és a védett fajokhoz tartozó vadállatok támadásainak megelőzése között olyan jogalkotási megoldásokkal, amelyek egyrészt biztonságos környezetet teremtenek az érintett közösségek számára, másrészt hozzájárulnak ezeknek a fajoknak a védelméhez” – írta. Iohannis úgy látja: ha már a törvényt kiterjesztették a településen kívüli területekre is, „egyértelmű procedúrákat és objektív kritériumokat” kellett volna felállítani, illetve körül kellett volna határolni a környezetvédelmi hatóságok feladatait, mert ezek hiányában visszaélések történhetnek. A települések határain kívüli közbelépést úgy kell szabályozni, hogy az ilyen intézkedéseket csak kivételes helyzetekben alkalmazzák, és ezek összhangban legyenek minden vonatkozó jogszabállyal, beleértve a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő növény- és állatfajok védelméről szóló 2007/57-es sürgősségi kormányrendeletet is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Történelmünk - :

Küldetését teljesítette (Czetz János emlékezete)

Különleges nap ez a mai, hiszen napra pontosan 200 évvel ezelőtt született intézetünk, az Argentin Katonai Akadémia egyik kiemelkedő személyisége, aki igen fontos szerepet töltött be intézetünk történetében.
2022-06-23: Belföld - :

Országos gond a szemét

Valamennyi romániai megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladék kezelését illetően, a Cselekedj a holnapért és a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet által készített felmérésben egyikük sem közelítette meg a maximális 100 pontot.