Országos gond a szemét

2022. június 23., csütörtök, Belföld

Valamennyi romániai megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladék kezelését illetően, a Cselekedj a holnapért és a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet által készített felmérésben egyikük sem közelítette meg a maximális 100 pontot.

  • Fotó: zf.ro
    Fotó: zf.ro

Andreea Petruț környezetvédelmi szakember elmondta: a megyeszékhelyek 37 százaléka egyáltalán nem érvényesítette azt az elvet, miszerint a lakosok annyi szemétdíjat fizetnek, amennyi hulladékot termeltek, ezt mindössze 28 százalékuk teljesítette maradéktalanul. A hulladékkezelést illetően az első helyen Nagyszeben áll 71 ponttal, a második helyen Nagyvárad 70 ponttal, a harmadik helyen osztozik Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Jászvásár 63,5 ponttal. Romániában még gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtés: zöld szervezetek szerint a lakossági szemét alig 15 százalékát hasznosítjuk újra, 85 százalék a szemétlerakókba kerül. Bukarest a 2007-es EU-csatlakozáskor vállalta, hogy 2020-ig a hulladék 50 százalékát hasznosítja újra, 55 százalékát pedig 2025-ig, de távol áll ettől, a zöld szervezetek szerint ilyen ütemben ötven év kell ahhoz, hogy Románia elérje legalább az 50 százalékos újrahasznosítási arányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Belföld - :

Újra elfogadták a medvetörvényt

A veszélyes medvéket településen kívül is azonnal el lehet távolítani: a parlament újból megszavazta azt a törvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő visszaküldött megfontolásra – tudatja tegnap kiadott közleményében az RMDSZ. A jogszabály akkor lép életbe, ha az államelnök aláírja és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Az a sürgősségi kormányrendelet most is érvényben van, amely a településeken teszi lehetővé az azonnali beavatkozást a veszélyes medvék esetében.
2022-06-23: Belföld - :

Szabályozzák az üzemanyag árát

Három hónapra, júliustól szeptemberig bepótol az állam az üzemanyagok árába: ha a benzinkutak csökkentik a benzin és a gázolaj árát, a kormány megszabott összeggel próbálja kompenzálni a forgalmazók veszteségeit – döntötték el tegnap a kormánykoalíció vezetői.