Szabályozzák az üzemanyag árát

2022. június 23., csütörtök, Belföld

Három hónapra, júliustól szeptemberig bepótol az állam az üzemanyagok árába: ha a benzinkutak csökkentik a benzin és a gázolaj árát, a kormány megszabott összeggel próbálja kompenzálni a forgalmazók veszteségeit – döntötték el tegnap a kormánykoalíció vezetői.

  • Fotó: Cotidianul
    Fotó: Cotidianul

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke a tegnapi megbeszélés után elmondta: ha a forgalmazó egy lejjel csökkenti a benzin és a gázolaj árát, akkor literenként egy lejt kap a költségvetésből. Hasonló módszert alkalmaztak a földgáz és az áram drágulásának kompenzálására is – magyarázták. Az intézkedést egy­előre három hónapra tervezik, mert senki nem tudja, hogy ezalatt miképpen alakulnak a dolgok a nemzetközi olajpiacon. A részletekről mai ülésén határoz a kormány.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Belföld - :

Országos gond a szemét

Valamennyi romániai megyeszékhely problémákkal szembesül a hulladék kezelését illetően, a Cselekedj a holnapért és a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet által készített felmérésben egyikük sem közelítette meg a maximális 100 pontot.
2022-06-23: Belföld - :

Hírsaláta

AKI JÓL JÁR AZ ÁRROBBANÁSSAL. Rekordértékű nyereséget ért el 2021-ben a vízerőműveket működtető Hidroelectrica: az állami vállalat profitja 3 milliárd lej volt, 76,3 százalékkal több, mint 2020-ban. Ennek a magyarázata az, hogy míg a vízerőművek üzemeltetési költségei lényegében változatlanok maradtak, addig a villanyáram ára az egekbe szökött: 2021 folyamán a Hidroelectrica átlagban 57,5 százalékkal drágábban értékesítette a villanyáramot, mint 2020-ban. A második legnyereségesebb állami cég a Romgaz volt, mely szintén a magas energiaárakból profitált.