Külföldi hírek

2007. június 1., péntek, Közélet

Slota szélsőségesnek nevezte Sólyom Lászlót

Szélsőségesnek nevezte Sólyom László magyar államfőt Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke tegnap tartott pozsonyi sajtóértekezletén.

,,Vajon nem politikai szélsőséget bizonyít-e" az, hogy a magyar köztársasági elnök pártolja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit — tette fel a kérdést a magyarellenes indulatairól elhíresült szlovák kormánykoalíciós párt elnöke, utalva Sólyom László május 18-án elhangzott álláspontjára. Sólyom László a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozaton az autonómia és a regionalizmus kérdéséről szólva azt mondta, hogy noha a szomszédos országokban az ilyen törekvésekre hisztérikusan reagálnak, ,,a mi feladatunk az, hogy tényszerűen tárjuk fel ennek az önigazgatási formának az európai lehetőségeit".

Ünnepi könyvhét

Megkezdődött tegnap a 78. Ünnepi Könyvhét a budapesti Vörösmarty téren; a kortárs magyar irodalom ünnepét Kovács András Ferenc kolozsvári költő nyitotta meg az eseményre írt, Rigmus a könyvről című versével. A Vörösmarty téren és környékén hétfőig több mint százötven pavilonban csaknem kétszáz magyarországi és határon túli magyar kiadó várja kínálatával az érdeklődőket, a központi rendezvénnyel párhuzamosan csaknem ötven helyszínen, közöttük harminc vidéki városban rendeznek könyves seregszemlét.

Putyin a NATO ellen

Oroszország arra reagált a minapi kettős rakétakísérlettel, hogy a NATO-tagok új fegyverekkel töltik meg Kelet-Európát — fejtette ki Vlagyimir Putyin. „Új támaszpont Bulgáriában, még egy Romániában, rakétatelephely Lengyelországban, radar Csehországban, mit tehetünk ezzel? Nem nézhetjük tétlenül, egyoldalúan folytatva a megállapodások teljesítését" — hangoztatta Putyin.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2007-06-01: Belföld - x:

Hírsaláta

VISSZA A PADOKBA! Már-már elhagyták a termet az RMDSZ- és SZDP-képviselők, amikor közbelépett Markó Béla és Mircea Geonă, s kérésükre a honatyák a teremben maradtak, és végighallgatták az államfő beszédét. (Realitatea tévé)
2007-06-02: Képzőművészet - Fekete Vince:

Terek, házak, emberek (Fényképtárlat Kézdivásárhelyen)

A fotó, a fotózás mindig is egy kicsit lesajnált ága volt a művészeteknek, egy újabb hajtás, amelyet — egyes vélemények szerint — a rohamosan fejlődő technika segítségével könnyűszerrel előállíthat bárki, akinek van fényképezőmasinája (s manapság kinek nincs?).