Megértést kérnek a gazdák

2022. július 12., kedd, Gazdakör

Panaszkodnak a gazdák: az aratási kampány megkezdésével párhuzamosan a közlekedési rendőrök fokozták ellenőrzéseiket. Sorra állítják meg a traktorokat, főként a pótkocsit vontatókat, és a legnagyobb szigorral ellenőrzik az erőgép és a pótkocsik iratait – ugyanígy a járművezetők papírjait is.

A legtöbb esetben a traktor irataival nincsenek gondok. A műszaki ellenőrzés rendben van, köszönhetően annak, hogy a járműbejegyzési hatóság már a községekben is elvégzi a kötelező műszaki ellenőrzést. Problémák adódnak viszont a vontatott eszközöknél, pótkocsiknál, ezek nagyon sok esetben valóban hatósági engedélyezés nélkül közlekednek. Sem anyagilag, sem időben nem tudnak eleget tenni a követelményeknek, lehetetlen minden előírást betartani. Most itt az aratás ideje, szállítani kell a gabonát, minden büntetés ellenére haza kell vinni a szemesterményt – mondják a gazdák, akik kérik: valaki lépjen közbe, nem akarják, hogy törvénytelenség történjék, de legalább elnézőbbek legyenek a rend őrei.

A panasz kapcsán megkerestük Könczei Csaba parlamenti képviselőt, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagját. Elmondta: ez a probléma minden évben felvetődik, már korábban is tettek lépéseket, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a gazdák. A rend őrei a törvény szellemében járnak el, műszaki, forgalmi engedély nélkül közúton nem közlekedhet jármű. Utasítani nem lehet a rendőrséget, hogy szemet hunyjanak, de a gazdák számára lehetőséget jelent, ha nem közutakon közlekednek ilyenkor. Mindezek mellett, ha a traktor minden szempontból rendben van, ugyanígy a vezetője is megfelel az előírásoknak, azaz van jogsija, nem ittas, akkor a rendőrök jóindulatán, elnézésén múlik, hogy ne büntessenek egy gabonával tele, de a forgalmi előírásoknak meg nem felelő pótkocsi esetében.

Mindez azért is fontos, mert rendkívüli helyzettel szembesülünk, élelmiszerhiány van, szárazság sújtja a terményeket, ráadásként az ukrajnai háború is súlyosbítja az élelemellátás helyzetét, főként a gabonák tekintetében – fogalmazott Könczei Csaba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-07-12: Emlékezet - :

Amikor Szentgyörgy csak egy nagyobbacska falu volt

Városon születtem, de akkoriban a mi kis városunk valamennyire még falusias volt, és nagyon szeretem a régi, hagyományos paraszti világot. Közel áll a szívemhez, de sajnos ma már nincs részem belőle, mert nincs falun élő közeli rokonom. Mégis, a mai napig érzem a vágyat gyermekkorom kitörölhetetlen, gondtalan világának újraélésére.
2022-07-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Új miniszter az agrártárca élén

Újból Petre Daea vezeti a mezőgazdasági minisztériumot. Az ötödik mandátumát megkezdő tárcavezető Adrian Chesnoiu lemondása után foglalta el a miniszteri széket ezúttal a Ciucă-kormányban. Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök már múlt szerdán bejelentette Daea jelölését, akit tapasztalt emberként, hazafiként, a mezőgazdaságban dolgozók által szeretett személyként jellemzett. Klaus Iohannis államelnök július 8-án, pénteken írta alá miniszteri kinevezését.