VidékfejlesztésMég bőven van pénz a biztosítási támogatásoknál

2022. augusztus 30., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kapott információ szerint a múlt hét végén a biztosítások részleges megtérítésénél (17.1-es intézkedés) még bőven volt pénz a támogatások kifizetésére. Az intézkedés keretében kiírt 15,3 millió euróra 1450 pályázatot tettek le, 6 millió eurót igényeltek, gyakorlatilag a pályázható összeg fele sem fogyott el.

Emlékeztetni szeretnénk az érdekelteket, hogy az intézkedés keretében a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti a pályázónak. Az igényelhető támogatás a biztosítótársaságnak kifizetett összeg 70 százalékát teszi ki, a pályázó gazdaság méretétől függetlenül.

A feltételrendszer szerint a pályázónak valamelyik biztosítótársaságnál a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, forróság, árvíz, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növényi és az intézkedés leírásánál szereplő mellékletben felsorolt állatbetegségek okozta károk esetére.

A megyéből eddig 29 pályázat érkezett be magánszemélyektől (ők is tehetnek le igénylést) és a jogi személyként bejegyzett mezőgazdasági vállalkozásoktól.
 

Egy háromszéki termelői csoport sem pályázott

A vidékfejlesztési hivatalnál azt is megtudtuk, hogy nincs nagy érdeklődés a másik pályázható intézkedésnél, a termelői csoportok megalakításának támogatásánál. A hét végéig mindössze 5 termelői csoport tett le pályázatot 1,8 millió euró értékben. A pályázható összeg 15,4 millió euró, és a pályázatokat október 18-ig lehet benyújtani, illetve feltölteni az országos vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) számítógépes rendszerébe.

A pályázat nem önrészes, a támogatás maximális értéke évente legtöbb 100 ezer euró. A támogatást öt éven keresztül kapja a sikeresen pályázó termelői csoport. A támogatás eladásfüggő, első évben a közösen eladott termények, termékek értékének 10 százaléka igényelhető, a második évben az eladási érték 8, majd a következő években a 6, 5, illetve a 4 százaléka.

Az eddig letett öt pályázatból egyik sem Kovászna megyei.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2022-08-30: Gazdakör - :

Felére csökkent a méztermelés

Az idei elhúzódó szárazság visszavetette a méztermelést. A Hunyad megyei méhészegyesület becslései szerint egyes méhészgazdák a megszokott mézmennyiségnek csak a felét termelik ebben az évben.
2022-08-30: Gazdakör - Incze Péter:

Biztosított a kenyérgabona-szükséglet

Petre Daea agrárminiszter a napokban jelentette be, hogy az idei búzatermés megnyugtató, az országos évi szükséglet biztosított. A napraforgónál és a kukoricánál viszont nem olyan megnyugtató a helyzet, a hús- és húskészítményeknél pedig csak nagymértékű behozatal fedezi a fogyasztást.