Sepsi Tabakó FesztiválSzabad kezet adtak a fiataloknak

2022. szeptember 6., kedd, Közélet

Három nap alatt 21 243 érdeklődő vett részt az első alkalommal megszervezett Sepsi Tabakó Fesztiválon, amelynek megvalósításán 500 fős szakmai stáb és több mint 270 önkéntes dolgozott. A szervezők úgy értékelték, az egykori dohánygyár épülete és udvara tökéletes helyszínnek bizonyult, az egykori ipartelepen város jött létre a városban. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szeretné, ha a kezdeményezésnek lenne folytatása, a fiatalok jövőre is belaknák a rendelkezésükre álló teret.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta, mintegy ötszáz személy táborozott a fesztivál területén, valamint többen a város iskolai bentlakásaiban voltak elszállásolva. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere örül, hogy 21 ezer fiatal bulizott és tanult három napon keresztül, úgy érzi, sikerült mindenkinek élményt nyújtani, a harminc szakmai előadáson szinte kivétel nélkül telt ház volt, a huszonnégy élőzenés programon pedig többségében magyarországi zenekarok szerepeltek, viszont helyi zenészek is felléptek.

A rendezvényen a komolyabb hangvételű előadásoktól kezdve a szórakoztató beszélgetésekig mindenki megtalálta a kedvére való időtöltést. Két helyszínen 86 nemzetközi, magyarországi és helyi előadó vitatta meg az aktuális, fiatalokat érintő problémákat. A kiértékelés során elhangzott, a fizikai terek akkor válnak értékessé, ha történetek és élmények is kapcsolódnak hozzá. A 125 éves dohánygyár ezúttal új szerepet kapott, új élménycsomagot jelent egy új generációnak, mindenképp hozzátett a háromszéki életérzéshez.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke örömmel vette tudomásul, hogy sikeres volt a Bod Péter Megyei Könyvtár akciója, pozitívum számára, hogy a szórakozás és előadások mellett a könyvolvasás szeretetét lehetett bővíteni. Meggyőződése, hogy a kezdeményezés azért egyedi, mert a város szívében, egy ipartelepen sikerült olyan fesztivált rendezni, ahol egyensúlyban tudták tartani az előadásokat és a minőségi szórakozást.

 

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a fiatalok másképp látják a világot, az idősebbeknek pedig meg kell bízniuk bennük, ugyanis ugyanazt akarják, ugyanaz az céljuk, mint a tapasztaltabbaknak, csak más úton közelítik meg. „Azt várjuk el a fiataloktól, hogy rendezzék be maguknak azt a világot, amelyben jól érzik magukat, ugyanis ez kell ahhoz, hogy itthon maradjanak. Bízunk bennük, ez pedig nem arról szól, hogy elmondjuk, mit tegyenek. Szabad kezet adtunk nekik, biztosítottuk a megfelelő keretet, amibe berendezhették a számukra fontos világot” – mondta a városvezető.

Hozzátette: úgy tapasztalta, a több mint 21 ezer ember kulturáltan bulizott, természetesen egy ilyen tömegben beazonosíthatóak kevésbé rendtartó fiatalok is, viszont a résztvevők többségükben civilizáltak voltak. A fiatalok tudnak élni és tervezni, ezúttal is bizonyították, van jövő Erdélyben, csak meg kell szólítani őket. Antal Árpád elmondta, idén nem használták ki teljes mértékben a rendelkezésre álló teret, ugyanis akadnak olyan épületek, amelyeket nem volt alkalmuk lebontani, illetve van olyan ingatlan, amelyben több tízmillió euró értékű cigaretta van bezárva. Jövőre minden szempontból jobban felkészülnek, nagyobb lesz a belakható tér, a fesztiválnak pedig marad a nyárzáró jellege.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2075
szavazógép
2022-09-06: Közélet - Iochom István:

Iskolakezdés a felújított Végh Antal-iskolában (Alsócsernáton)

Kívül-belül felújított tanintézményben kezdte az új iskolai évet az alsócsernátoni Végh Antal-iskola 176 tanulója és 26 pedagógusa. A nem mindennapos eseményen Kiss Imre megyei főtanfelügyelő is jelen volt, a megyei tanácsot Kovács Ödön megyemenedzser képviselte.
2022-09-06: Közélet - Szekeres Attila:

Adjuk magunkat (A székelység mint márka)

A székelység mint márka volt a témája egy, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett kerekasztal-beszélgetésnek a Sepsi Tabakó Fesztivál keretében pénteken. Az esztelneki Jancsó Helén, az MCC munkatársa, a fesztivál kommunikációs csoportjának tagja kérdéseire Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a Csuriként vagy Csuri bácsiként ismert Vrabie Zsolt cégvezető, a Pista bá’ juharfa figura ötletgazdája és Rancz Zsolt grafikus, látványtervező, marketinges szakember igyekezett válaszolni.