Megemlékezés Szárazajtán

2022. szeptember 27., kedd, Történelmünk

Az 1944. szeptember 26-án a Gavrilă Olteanu vezette Maniu-gárdisták által ártatlanul kivégzett áldozatokra emlékeztek tegnap Szárazajtán.

  • A református templomból az emlékműhöz vonultak. Fotó Kátai Edit
    A református templomból az emlékműhöz vonultak. Fotó Kátai Edit

A református templomban tartott emlékező istentiszteleten Kelemen-Karikás Árpád helybeli lelkipásztor Jeremiás próféta könyvéből (31. 15–17) választott igét: „Ezt mondja az Úr: Szó hallatszott Rámában, sírás és keserves jajgatás; Rákhel siratta az ő fiait, nem akart megvigasztaltatni az ő fiai felől, mert nincsenek. Ezt mondja az Úr: Tartsd vissza szódat a sírástól és szemeidet a könnyhullatástól, mert meglesz a te cselekedetednek jutalma, azt mondja az Úr, hiszen az ellenség földéből térnek vissza. Jövendődnek is jó reménysége lészen, azt mondja az Úr, mert fiaid visszajőnek az ő határaikra.” A tiszteletes igemagyarázatában párhuzamot vont a bibliai és a száraz­ajtai történet között. Rákhel siratja fiait, Józsefet és Benjámint, jelképesen az északi és déli országrészt, Izraelt és Júdeát, melyeket elpusztított az asszír, majd a babiloni birodalom. 1943–44-ben a német birodalom és a Szovjetunió között a magyar nép és Erdély szenvedett, sokan belepusztultak. Rákhelhez hasonlóan Szárazajtán is sírtak az anyák, lányok, nem tudtak megvigasztalódni, nem tudtak belenyugodni, hogy ártatlanul haltak meg szeretteik. És sírtak az apák is, mert nem vétettek. Az ige végén ott van a vigasztalás és reménység: „fiaid visszajőnek”. Az áldozatokat már nem lehet visszahozni, de az ígéret az övéké is, Isten új eget és földet teremt, ahol nem lesz sírás, és a gyilkosoknak is meglesz osztályrészük – mondotta a lelkész.

A gyülekezet a Történelmi Vitézi Rend tagjainak vezetésével a tizenhárom áldozat bazaltoszlopaihoz vonult. A Vargha Mihály által tervezett emlékmű talapzatánál elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait, elénekelték himnuszainkat. Közreműködött a helybeli általános iskola énekkara, valamint szavalattal vitéz Bartha Imre és Simon András helybeli tanuló. (sz.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2022-09-27: Történelmünk - :

A Maniu-gárda Háromszéken, aldobolyi közjátékkal

1944. szeptember 6-án Brassóban megkezdték a Iuliu Maniu önkéntes zászlóalj toborzását. Parancsnoka Gavrilă Olteanu volt. A brassói önkéntes alakulatot 1944. szeptember 14-én nyilvánították ténylegesen megalakítottnak, az önkéntesek „letették az esküt, majd a sokadalom üdvrivalgása közepette Észak-Erdély felé indultak”.
2022-09-27: Gazdakör - Incze Péter:

Jóváhagyták az állattenyésztési támogatások összegét

Szeptember 21-én, szerdán a kormány jóváhagyta a termeléshez kötött támogatások kifizethető összegét az állattenyésztésben. Így az érintettek hamarosan megtudják, hogy mekkora támogatást kapnak a gazdaságban tartott állataik után.