Belföldi hírek — Farkas Réka

2008. december 20., szombat, Belföld
Marad az igazságügyi miniszter

Cristian Predoiu, a jelenlegi igazságügyi miniszter marad a tárca vezetője a közvetkező kormányban is. Tegnap késő estig zajlottak a tárgyalások a két kormánypárt között, Mircea Geoană tíz órakor jelentette be a döntést.

Kicsit korábban Victor Alistart, a Romániai Transparency International ügyvezető igazgatóját tartották esélyesnek, de a miniszterjelölési cirkusz már csütörtökön elkezdődött, a szociáldemokraták visszautasították a Băsescu által is támogatott Mihai Selegean jelölését, helyette Corina Dumitrescut, egy demokratából szociáldemokratává vált parlamenti képviselő feleségét támogatták. A demokrata-liberálisok azonban elfogadhatatlannak tartották ez utóbbi változatot. A Demokrata-Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt közötti megegyezés értelmében Traian Băsescu államfő választja ki az igazságügyi minisztert, azzal a feltétellel, hogy az független legyen, és kinevezésével egyetértsen a két kormánypárt.

Bizonytalan a pedagógusbér-emelés

Türelmi időt kért Emil Boc kijelölt miniszterelnök a szakszervezetektől a tegnap délutáni tárgyalásokon. Előbb elemezniük kell az ország valós gazdasági helyzetét, az államkincstár állapotát, s csak azután dönthetnek arról, mikortól tudják megadni a pedagógusoknak a parlament által megszavazott ötvenszázalékos fizetésemelést. ,,Új adatokat ismertünk meg, melyekről korábban nem volt tudomásunk. Vannak helyzetek, amikor nem fizették ki a nyugdíjakat, gyerekpénzt, fizetéseket, mert nem volt pénz rá. Előbb ezeket kell gyorsan megoldanunk, majd meg kell ismernünk a valós helyzetet, és utána dönthetünk arról, mit tehetünk a tanárok fizetésemelésének ügyében" — fejtette ki Boc a tárgyalások után. Az oktatási tárca várományosa, Ecaterina Andronescu is kifejtette, ő ragaszkodna a megszavazott törvény betartásához, de váratlan helyzettel szembesültek. „A kampányban egyfolytában azt hallottuk, hogy dübörög a gazdaság, nyolcszázalékos a növekedés. Erre alapoztuk ígéretünket" — nyilatkozta Andronescu, mondván, át kell vizsgálni, milyen források állnak az új kormány rendelkezésére.

Veszélyben az RMDSZ helyi tisztségei

Elveszítheti az RMDSZ a helyhatósági választások nyomán a helyi közigazgatásban megszerzett tisztségeket — figyelmeztet Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor, aki úgy véli, ,,az RMDSZ vezetősége számára kihívást jelent emberei megvédése". Eckstein tegnap tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, ,,politikai problémát" jelent, hogy a megyei és a helyi tanácsokban megjelent egy új, SZDP—D-LP többség. „Úgy vélem, hogy Markó Béla elnök pont erre az eshetőségre utalt, amikor azt mondta, hogy nyitva hagyunk egy kiskaput a D-LP felé" — mondta Eckstein. A volt szenátor a decentralizált intézményekben tevékenykedő RMDSZ-tagokra, illetve az alpolgármesterekre és megyeitanácselnök-helyettesekre gondolt, akiket az új többség leválthat. Kifejtette, nem jó ugyan, hogy az RMDSZ nincs kormányon, de ,,nem fog sírni" amiatt, hogy a szövetségnek ,,nem lesznek igazgatói a töröksípfújók ügynökségében, akiknek a fizetése háromszor nagyobb, mint Románia elnökéé".

Elvették Kötő mandátumát

Megsemmisítette a bukaresti fellebbviteli bíróság Kötő József mandátumát. A bírósági eljárást Benedek Imre kezdeményezte, aki igazságtalannak találta a mandátumelosztást és azt, hogy a külföldi körzetekben induló Kötő 34 szavazattal képviselő lehetett. Benedek igen bonyolult számítási móddal próbálta igazolni, hogy a mandátum őt illetné meg, de csak annyit sikerült elérnie, hogy Kötő elveszítette képviselői helyét, és az ő kérését is visszautasította a bíróság. A tárgyalás után igen elégedetten nyilatkozott arról, hogy a bíróság igazat adott neki a hibás mandátumelosztással kapcsolatban, és lehetővé tett egy esetleges újraelosztást. A bukaresti fellebbviteli bíróság döntése öt napon belül megfellebbezhető.

Kisebbségtörténet

A romániai nemzeti kisebbségek története című könyvet csütörtökön a kisebbségek napján mutatták be Bukarestben. Az országban élő tizenkilenc nemzeti kisebbség eredetét, szokásait, kultúráját és más népcsoportokhoz való viszonyulását tömören taglaló kiadvány körülbelül húsz-huszonöt oldalon mutatja be a magyarokat. A Didaktikai és Pedagógiai Kiadó gondozásában megjelent kötet összeállításában részt vevő Jakab Antal történelem szakos tanár szerint a könyv csupáncsak ízelítőt nyújt a magyar kisebbségről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Suliklíma a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban

A diákélet Kolozsváron is olyan, mint az időjárás. A napokban viharos volt a félévik meg a kisebb gabalyodások miatt, de sokszor napsütéses, kék az ég, mégedig legtöbbször a vakáció közeledtével.
2008-12-20: Kovakő - diákmelléklet - x:

Megmozdult a diákság Kovásznán

November 27-én alakult meg Kovásznán az első ifjúsági szervezet, a Fikosz (Fiatalok Kovásznáért Szervezet).