Célkeresztben az őrkői gyermekek helyzete

2022. november 24., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgyön tájékozódott az őrkői roma közösség helyzetéről hétfőn Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagykövete, aki november 18–22. között az ország több települését is fel­kereste.

  • Fotó: Facebook / Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség
    Fotó: Facebook / Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára, aki romániai látogatásán kísérte a nagykövetet, lapunk érdeklődésére elmondta, a megyeszékhelyen a szeretetszolgálat helyi szervezetének képviselőivel, illetve annak vezetőjével, Dénes Mihállyal találkoztak, és az Őrkőn több éve folyamatban lévő, a helyi közösséget célzó tevékenységeiket beszélték át. Rámutatott, azt szeretnék, hogy minél szakszerűbben végezzék munkájukat, ezért célokat igyekeztek megfogalmazni, így például az őrkői gyermekek tankövetését illetően is. A telepen élő legkisebbek a Ringatóban kezdik, majd a Caritas és a szeretetszolgálat foglalkozásaiba kapcsolódnak be, azonban fontos lenne elérni azt, hogy az elemi iskola elvégzése után, ötödik osztályban ne hagyják abba a tanulást, annak a néhány fiatalnak is kellő támogatást, hátteret kell teremteni, aki líceumba, szakiskolába jut be, hogy hónapokkal később ne mondjanak le erről a lehetőségről – vázolta röviden a teendőket Tischler Ferenc. A főtitkár szerint Franz Salm-Reifferscheidt legutóbb tavaly nyár végén tett látogatást az Őrkőn.

A roma ügyekkel megbízott nagykövet Csíkszeredában a csíksomlyói tűzvész roma károsultjainak helyzetéről is tárgyalt, ellátogatott Szatmárnémetibe, valamint Gyulafehérvárra is, ahol Kerekes László segédpüspök fogadta. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2022-11-24: Közélet - Nagy D. István:

Az örökzöld téma: ki fizet (Közüzemek a veszteségekről)

Külön tájékoztatást adott ki a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek regionális ivóvíz-szolgáltató az általuk örökzöldnek nevezett téma, a hálózati veszteségek ellenértékének kiszámítása kapcsán. A vállalat vezetősége kitér a háztartási mérések, valamint a főórák közötti különbözetre, illetve azt is tisztázza, hogy a hálózati sérülésekből származó veszteségeket soha nem terhelik a lakosságra.
2022-11-24: Közélet - Fekete Réka:

Ázik az épület, halasztják a bemutatót (Háromszék Táncegyüttes)

Több éve csepeg be az eső a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és az M Studio közös előadótermébe, az áprilisban megkezdett javítási munkálatok pedig csak rontottak a helyzeten: a teljesen felújított tetőn keresztül a korábbinál is több víz folyik be, jelenleg nem csak az előadótér, hanem a nézőtéri sorok és a földszinti próbatermek is áznak. A helyzet annyira súlyos, hogy az épületben leállt a tevékenység, a Háromszék Táncegyüttes jövő hétre tervezett bemutatóját is halasztani kell, december 6-án tartják csak meg a Tamási Áron Színházban.