Vonul a Calea NeamuluiNyugalomra inti a kézdivásárhelyieket Bokor Tibor polgármester

2022. november 24., csütörtök, Közélet

A Kovászna megyei prefektúra, a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület után kedden a Calea Neamului nevű szervezet is értesítette a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy jelen lesznek Kézdivásárhelyen december elsején. A városházához benyújtott értesítésükben az is szerepel, hogy pontosan hol fognak felvonulni a céhes városban.

  • December elseje Kézdivásárhelyen 2019-ben. A szerző archív felvétele
    December elseje Kézdivásárhelyen 2019-ben. A szerző archív felvétele

Hétfőn Kézdivásárhelyen látták Mihai Sorin Tîrnoveanut, forrásaink szerint két másik személy kíséretében. Bokor Tibor polgármestertől érdeklődtünk, hogy a Calea Neamului képviselői keresték-e fel a hivatalt, van-e tudomásuk december elsejére bejelentett utcai megmozdulásról. Az elöljáró akkor nem tudott arról, hogy a Calea Neamului engedélyért folyamodott volna a hivatalhoz. „Nálunk csak a prefektúra jelezte, hogy december elsején ünnepséget tartanak a Molnár Józsiás utcában található ortodox templomnál, illetve az ott lévő keresztnél. Románia nemzeti napjának megünneplése erre a helyre korlátozódik. Ugyanakkor valamilyen előadást tart a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület, őket anyagilag is támogattuk” – mondta el lapunknak Bokor Tibor, aki kedd délután aztán már azt jelezte: 22-én iktattak a városházán egy értesítést, amelyben a Calea Neamului jelzi, hogy Kézdivásárhelyen kívánnak ünnepelni.

Amint arról beszámoltunk, a Mihai Tîrnoveanu nevével fémjelzett ultranacionalista civil szervezet azért hozza szimpatizánsait Kézdivásárhelyre december elsejét ünnepelni, mert az ország „legirredentább településének” tartják a várost – legalábbis Tîrno­veanu Facebook-bejegyzésében ez szerepel fellépésük indokaként.

Bokor Tibor polgármester elmondta: ők minden szélsőséges megnyilvánulástól és szervezettől elhatárolódnak, és meg­győződése, hogy ezzel a kézdivásárhelyiek is így vannak. „Ebben a városban békésen együtt élnek románok és magyarok, nincs szükségünk arra, hogy valakik ezt a jó viszonyt megzavarják. A Calea Neamului szervezetnek nincs Kézdivásárhelyen beágyazottsága, kívülről toboroznak, hoznak résztvevőket ahhoz, hogy megrontsák ezt a békés viszonyt. Felkérek minden kézdivásárhelyi lakost, magyart és románt egyaránt, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és lehetőség szerint a megmozdulás ideje alatt kerüljék a felvonulók útvonalát” – mondotta a polgármester.

Tîrnoveanu beadványában azt jelezte: délben ott lesznek az ortodox templomnál szervezett ünnepségen, onnan 13 órakor felvonulnak a Molnár Józsiás, a Dózsa György és a Petőfi Sándor utcán át a Gábor Áron térre. A Gábor Áron-szobor mögött 14 és 14.30 óra között „ünnepi műsort” tartanak, hazafias dalok hangzanak el, valamint a román himnusz. Úgy becsüli, hogy mintegy 500 személy vesz részt az eseményen. A szervezők Tîrno­veanun kívül: Gheor­ghe Samoilă (Nagypatak), Cristi Iulian Galiceanu (Szászhermány, Brassó megye), Paul Cristian Dascălu (Bákó, Bákó megye) és az ismeretlen illetőségű Dan Ciprian Dascălu.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a december elsejei kézdivásárhelyi ünnepségeken volt már példa főtéri felvonulásra. Zömében akkor is idegenek alkották a tömeget, a helyi román közösség tagjai, kevés kivétellel, elhatárolódtak a megmozdulástól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2022-11-24: Máról holnapra - Farkas Réka:

Nagy-Magyarország, Nagy-Románia

Döbbenetes, hogy miközben fél Románia Orbán Viktor szurkolói sálja miatt hőbörög, az ország egységét féltők a lehető legtermészetesebbnek tekintik, hogy a románok által alig lakott Kézdivásárhelyen kívánja ünnepelni a nagy egyesülést a Nagy-Románia leg­alább két országot sértő térképét zászlóin hordozó Calea Neamului (a Nemzet Útja) Egyesület.
2022-11-24: Közélet - Bodor János:

Eminescu-szobrot avatnak Vajnafalván (Kovászna)

Szent András napján avatják fel Mihai Eminescu mellszobrát a vajnafalvi Ifjúsági Parkban. A bronzból készült mellszobor alkotója Ioan Cândea nagyszebeni szobrászművész.