KovásznaEminescu-szobrot avatnak Vajnafalván

2022. november 24., csütörtök, Közélet

Szent András napján avatják fel Mihai Eminescu mellszobrát a vajnafalvi Ifjúsági Parkban. A bronzból készült mellszobor alkotója Ioan Cândea nagyszebeni szobrászművész.

A szoborállítást dr. Nicolae Enea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) önkormányzati képviselője, a Dr. Benedek Géza Szívkórház orvos igazgatója kezdeményezte. A köztéri emlékmű megvalósítását mind anyagi, mind erkölcsi szempontból számos helybeli román vállalkozó és az ország más vidékein élő üzletember, ügyvéd és hazafi, valamint dr. Nicolae Enea, Ioan Marcel Bocan, Vasile Cătălin Neagovici és Liliana Lungu, a helyi tanács képviselői támogatták.

A november 30-án, szerdán 12 órakor felavatandó mellszobor mérete: 85 × 60 × 50 centiméter, az emlékmű magassága a talapzattal együtt 2,9 méter lesz. A szobor már egy éve elkészült, de az emlékműnek kijelölt hely urbanisztikai státusát rendezni kellett, ezért halasztották mostanra az avatást – tudtuk meg Nicolae Enea doktortól, aki azt is elmondta, hogy a szoborállítás összköltségének mintegy 79 százaléka szponzoroktól érkező támogatásból származik, Kovászna önkormányzata 10 000 lejjel járult hozzá a helyi költségvetésből.

A kovásznai román közösség korábban a Hősök terén Iustinian Teculescu ortodox püspöknek, a vajnafalvi általános iskola udvarán Avram Iancunak, majd 2018-ban a nagyobbik egyesülés centenáriuma alkalmából szintén a vajnafalvi Ifjúsági Parkban Ferdinánd királynak és Mária királynőnek, Iuliu Maniunak és I. C. Brătianunak állított szobrot. Sajtóinformációk szerint Decebalnak is szobrot szeretnének állítani, ugyanis, amint dr. Enea a sajtónak nyilatkozta: „Néhány éve az én javaslatomra avatták fel Avram Iancu mellszobrát Vajnafalván, hamarosan avatjuk Mihai Eminescu költő mellszobrát, és szeretnénk Decebal mellszobrát is elkészíttetni, hiszen ez a három fontos szimbólum van városunkban a román közösség számára.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2022-11-24: Közélet - Bartos Lóránt:

Nyugalomra inti a kézdivásárhelyieket Bokor Tibor polgármester (Vonul a Calea Neamului)

A Kovászna megyei prefektúra, a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület után kedden a Calea Neamului nevű szervezet is értesítette a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy jelen lesznek Kézdivásárhelyen december elsején. A városházához benyújtott értesítésükben az is szerepel, hogy pontosan hol fognak felvonulni a céhes városban.
2022-11-24: Közélet - :

Napirenden tartják a kétnyelvűséget

Az energiaválság és a szomszédban dúló háború miatt úgy tűnhet, hogy az anyanyelvhasználat, a kétnyelvűség kérdése mellékessé vált, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács folytatja ez irányú törekvéseit – jelentette ki tegnap Sepsiszentgyörgyön Sándor Krisztina.