Napirenden tartják a kétnyelvűséget

2022. november 24., csütörtök, Közélet

Az energiaválság és a szomszédban dúló háború miatt úgy tűnhet, hogy az anyanyelvhasználat, a kétnyelvűség kérdése mellékessé vált, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács folytatja ez irányú törekvéseit – jelentette ki tegnap Sepsiszentgyörgyön Sándor Krisztina.

  • Sándor Krisztina szerint az üzleti szféra nyitottabb a kétnyelvűség betartására. A szerző felvétele
    Sándor Krisztina szerint az üzleti szféra nyitottabb a kétnyelvűség betartására. A szerző felvétele

A szervezet ügyvezető elnöke szerint az elmúlt két év rányomta bélyegét a kereskedelemben is a kétnyelvűség betartására, háttérbe szorult ez a kérdés. Azt tapasztalták ugyanakkor, hogy az üzleti szféra nyitottabb a nyelvi törvény idevágó előírásainak betartására, könnyebb elérni náluk, hogy a magyar feliratok igényének eleget tegyenek. Sándor Krisztina szerint a vásárlói igényekhez idomulnak például a kétnyelvűség kérdésében is, ezért fontos az EMNT kezdeményezése, mely az anyanyelvhasználatot szorgalmazza a kereskedelemben. Nem egy esetben fel kell hívni a vállalkozások figyelmét, hogy tartsák be a szabályokat. „Folyamatosan oda kell figyelnünk, hogy a székelyföldi nyelvi térkép teljes egészében kétnyelvű legyen” – fogalmazott az ügyvezető elnök, hozzátéve: arra kérnek mindenkit, hogy jelezzék, ha jó és rossz példákat látnak. Utóbbiakkal lehetőséget teremtenek arra, hogy a vállalkozást megkeressék és felhívják a figyelmüket a mulasztásra. (ndi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2022-11-24: Közélet - Bodor János:

Eminescu-szobrot avatnak Vajnafalván (Kovászna)

Szent András napján avatják fel Mihai Eminescu mellszobrát a vajnafalvi Ifjúsági Parkban. A bronzból készült mellszobor alkotója Ioan Cândea nagyszebeni szobrászművész.
2022-11-24: Közélet - :

Különleges szállítmány halad át Háromszéken

Részleges forgalomkorlátozást rendeltek el a hatóságok a Háromszéket átszelő országutakon, miután szerdán megyénkbe érkezett egy túlméretes szállítmány, amely csütörtökön is térségünkben folytatta útját.