A magyar tudomány napjaAgrártudományi konferenciát tartottak Sepsiszentgyörgyön

2022. november 29., kedd, Közélet

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) sepsiszentgyörgyi fiókegyesülete és a szervezet agrártudományi szakosztálya Agrártudomány: az éltető jövőnk alapja címmel szervezett konferenciát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja székhelyén pénteken. A tudományos értekezlet része az EME által 21. alkalommal megszervezett Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatnak, amelynek megnyitóját november 18-án tartották a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben.

  • Dani Eszter a jelenleginél zöldebb Kézdivásárhelyről értekezik. Fotó: Albert Levente
    Dani Eszter a jelenleginél zöldebb Kézdivásárhelyről értekezik. Fotó: Albert Levente

Az EME kiemelt évi eseményéhez csatlakozó sepsiszentgyörgyi fiókegyesület elnöke köszöntőjében elmondta, az idei agrártudományi konferencián négy területre helyezték a hangsúlyt: mezőgazdaság, erdészet, kertészet és tájépítészet. Bíró Boróka a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi oktatója, 2014-es alakulásától a tudományos társaság helyi fiókegyesületének elnöke, amelynek megalakításában és folyamatos működtetésében kifejtett munkássága és a közgazdaság-tudomány terén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréseként tavaly Gróf Mikó Imre-emléklappal tüntette ki az EME elnöksége.

A 2016-ban szintén Gr. Mikó Imre-emléklappal kitüntetett Nyárádi Imre István, a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának igazgatója, az EME agrártudományi szakosztályának elnöke a fiatal kutatók felkarolását, a különböző szakterületeken tevékenykedők együttműködésének szükségességét hangsúlyozta. Az általa vezetett szakosztály az EME akkori elnöke, Egyed Ákos történészprofesszor felkérésére jött létre 2004-ben, alapításában olyan neves szakemberek vettek részt, mint immár néhai Csávossy György és Farkas Zoltán, akit nyolcvanötödik születésnapja alkalmából munkássága vetített képes bemutatásával köszöntött Nyárádi Imre István.

Az egész napos konferencián közel húsz előadás hangzott el a mezőgazdaság, kertészet, erdészet, tájépítészet terén, nagyrészt a Sapientia EMTE tanárainak, egykori és jelenlegi hallgatóinak a kutatásai­ból, de a kolozsvári és a bukaresti agrártudományi és állatorvosi egyetem, valamint a fővárosi Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem is képviseltette magát.

Hogy többek között miért lehet hasznos egy ilyen konferencia, kiderült azokból az előadásokból, amelyek valamilyen szakmai kérdésben konkrét javaslatot terjesztettek elő. Egyik ilyen tanulmány Kézdivásárhely főterének revitalizációját és zöld hálózatának felmérését célozta meg, amelyet a Sapientia idei tájépítészet szakos végzőse, a lemhényi Dani Eszter mutatott be. Továbbá szó volt hazai nemesítésű kenderfajtákról, új oltóanyagokról, rovarcsapdákról, levendulaültetvényekről, különböző növényhibridekről, egyes termesztési technológiák optimizálásáról.

Bíró Boróka a rendezvény eredményének tartja, hogy az interdiszciplináris előadások révén olyan virtuális utazáson vehettek részt a jelenlévők, amely a bemutatott kutatások által út a jövő megismerése felé, amint ezt az idei Magyar Tudomány Napja Erdélyben mottója is előrevetíti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1852
szavazógép
2022-11-29: Kármentő - Kuti János:

Hívjuk ide Ronaldót!

Sok rosszat hallottunk a katari futball-világbajnokság kapcsán. Köztudott, hogy kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. És a katariaknak volt elég pénzük, sőt, még annál is több, hogy megbundázzák a világbajnokság rendezési jogát és meg is szervezzék azt. Beszélnek – mint a korábbi világbajnokságok esetében is – csalásról, korrupcióról, pénzmosásról, emberi jogi problémákról. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino mindezek ellenére nyugodtan mondhatná: ezek csupán infantilis támadások a nyugati országok részéről, akik elestek a vébé szervezésének jogától.
2022-11-29: Közélet - Mózes László:

Közelkép környezeti értékeinkről

Térségünk természeti értékeiről, illetve a szemléletváltás szükségességéről beszéltek az előadók azon a tudományos ülésszakon, amelyet péntek délután a magyar tudomány napja alkalmából tartott a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának környezettudományi kara.