Találkozó BarótonSajtóról, könyvekről, jövőről

2022. december 8., csütörtök, Közélet

Kedd este a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének képviselői voltak a baróti Tortoma önképzőkör vendégei. Szóba került az egyesület születése, az erdélyi sajtó jelene és kilátásai, bemutatták az egyesület gondozásában kiadott három könyvet is. Elhangzott: nem az újságíróknak kellene tiltakozniuk a Médiatér Csoporthoz tartozó lapok megszüntetése miatt, hanem azoknak, akiknek szól, azaz az olvasóknak. Felmerült, talán nem ártana, ha az olvasóknak is lenne érdekvédelmi szervezete.

  • Galbács Pál, Schaffhauser Ildikó és Szekeres Attila. A szerző felvétele
    Galbács Pál, Schaffhauser Ildikó és Szekeres Attila. A szerző felvétele

A Székelyföldi Magyar Újságíró Egyesület nem valami ellen jött létre – bármit is sugalljanak, terjesszenek egyesek –, hanem a közösségi igény hozta létre – hangsúlyozta Galbács Pál, az egyesület tiszteletbeli elnöke és Szekeres Attila külkapcsolati megbízott. A Háromszéken dolgozó újságírók előbb a Magyar Újságírók Romániai Egyesületén belül próbálták kicsit élénkebbé tenni a szervezeti életet, majd amikor úgy érezték, nem kapnak megfelelő támogatást, megyei érdekvédelmi egyesületet hoztak volna létre. Hogy ehhez csatlakozni tudjanak a barcasági, Hargita és Maros megyei kollégák is, a kezdeményezők úgy döntöttek, kiterjesztik működésük Székelyföld egészére.

Az egyesület az elmúlt négy évben változatos tevékenységet tudhat magáénak. Galbács Pálnak és Schaffhauser Ildikónak köszönhetően szaloméri telekhez, Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából pedig pénzforráshoz jutott, hogy a szellemi otthonnak szánt Sajtóház építése elkezdődhessen. Vendégül látták a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának soros tanácskozását, értekezletet rendeztek Kézdivásárhelyen és Árkoson, szervezésükben két alkalommal is riporttáborra került sor Erdővidéken, riport-, dokumentumfilm- és nemzetpolitikai publicisztikapályázatot hirdetettek – és van terv bőven a következő évekre is.

Az est egyik témája a székelyföldi sajtó jelene és jövője volt, így elkerülhetetlenül szóba került a Médiatér Csoporthoz tartozó lapok megszüntetésének kérdése is. Az est házigazdája, Demeter Zoltán az egyesület múlt hónapban közzétett sajtónyilatkozata okán kérdezett rá, a jelenlevőknek mi a véleménye arról.

Schaffhauser Ildikó úgy vélte, azt a nyilatkozatot talán nem az egyesületnek kellett volna megtennie, hanem az olvasóknak. Mert az újságok elsősorban őket szolgálják, megszűnésük őket is éppúgy érinti, mint a sajtótermék előállítóit. Az olvasóknak az a fontos, hogy – elsősorban – a helyi hírek és történések eljussanak hozzájuk – minden egyébre ott vannak a közösségi oldalak. Galbács Pál egyetértett az elhangzottal, mindössze annyival egészítette ki, nem ártana, ha az olvasóknak is lenne érdekvédelmi szervezete, amely bizonyos kérdésekben hallatná a hangját.

Szekeres Attila szerint, ha az anyagi oldalát nézzük, az írott sajtóra nem vár túl fényes jövő. Drágul az újságpapír és a nyomda, a posta drágán és nem is mindenhova viszi ki frissen az újságot – emiatt csökken a példányszám, mert ki akar egyhetes híreket olvasni? –, a saját terjesztőhálózat fenntartása nehéz, mert megbízható és jól dolgozó embert nehéz kevés pénzért találni. Ebben az egyre dráguló világban csak egyvalami, az újságíró fizetése nem „drágul” – mondotta a külkapcsolati megbízott.

Galbács Pál kicsit derűlátóbb volt. Mint mondotta, tényleg méltatlanul alacsonyak a sajtós fizetések, de mindig akadnak jó tollú emberek, akik közösségszolgálatnak fogják fel az újságírást és kevésért is hajlandóak dolgozni. Hasonlóképp azért sem hiszi, hogy megszűnik az újság, mert a könyvet és a mozit is temették már, amikor éppen az újság, a tévé vagy az internet megjelent, mégsem lett a károgóknak igazuk. A ponyva mellett adnak ki szépirodalmat, a mozi és az újság mellett elférnek a legmodernebb közösségi oldalak is. Lehet, hogy kevés lap marad meg, lehet, hogy luxustermék lesz – megtörtént ez a mozival is: valaha tömegtermék volt, a jegy 1,25 lejbe került, manapság viszont már a csillagokban jár a belépő ára –, de lesz néhány „valódi” újság – vélekedett.

A találkozón bemutatták  az egyesület által kiadott Gúnyhatár – Léphaft-karikatúrák körülírva, Múltból jövendőt – Történelem hazulról és Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című könyveket, melyeket a helyszínen meg is lehetett vásárolni, a jelen levő szerzők pedig dedikáltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2022-12-08: Közélet - Nagy B. Sándor:

Mesék Kevinről

Az utóbbi napokban-hetekben körbejárta Székelyföldet a Kevin és a bűvös malom című meséskönyv, melynek ez már az ötödik bemutatója – mondta elöljáróban Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója azon a kedd este tartott könyvbemutatón, amelyen a kötet szerzőjével és illusztrátorával, Száva Csanáddal és Dávid-Kátai Eszterrel ismerkedhettek meg a jelen lévő gyerekek és felnőttek Tamás Dénes kérdései nyomán.
2022-12-08: Közélet - Szekeres Attila:

Kerékpárút-hálózatra pályázik a megye

Rendkívüli, online ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa tegnap. A sürgős összehívást az indokolta, hogy hétfőn jelent meg egy kerékpárutak kiépítésére vonatkozó pályázati kiírás, melynek leadási határideje jövő hétfő, és a megyei önkormányzat – mint elhangzott – jó eséllyel részt kíván venni.