Családpolitika, ami nincs

2023. január 18., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Nagyon nagy baj van a mindenkori román kormányok családpolitikájával, ezt jól tükrözik a népszámlálás előzetes eredményei, de az a tény is, hogy tavaly minden eddiginél kevesebb újszülött látott napvilágot. Majdnem feleannyi, mint 1990-ben, a rendszerváltás utáni első esztendőben. Akkor 315 ezer kisbaba született, 2022-ben alig 158 ezer.

A kérdés természetesen összetett, hisz Európa összes országát népességfogyás sújtja, ám vannak államok, amelyek különböző intézkedésekkel, kedvezményekkel igyekeznek serkenteni a gyermekvállalási kedvet. Románia nem tartozik közéjük, sőt, úgy tűnik, meg sem próbálja itthon tartani a jobb élet reményében külföldre távozó fiatalok tömegét, és jóformán semmit nem tesz az itthon maradó ifjú házaspárok életminőségének javításáért. A gyermekpénz Európában nálunk a legkisebb, jelenleg is alig 50 euró, lakásvásárlási támogatás alig létezik – az Első ház program csak a jól kereső kiváltságosoknak jelenthet megoldást –, az adókedvezmények nevetségesek. Nem csoda hát, ha a fiatal párok alaposan meggondolják, mielőtt utódot nemzenének, hisz saját megélhetésük is bizonytalan.

Pedig a jelenlegi kormány nagyratörő tervekkel indult útjára egy évvel ezelőtt, külön minisztériumot is létrehozott, melynek élére a bukaresti polgármesterségbe belebukott Gabriela Fireát ültették a koalíciós partnerek. A kormányprogramban többoldalas fejezet taglalja a tennivalókat, adókedvezményektől lakás- és gépjárműhitelekig, bölcsődeépítéstől az iskolai étkeztetés és délutáni oktatás támogatásáig, ám mindeddig ezek az elképzelés szintjén maradtak, a meddőségi kezelések idéntől indult állami támogatásán és bölcsődék létrehozásán túl csak néhány kétes értékű hitelprogramot hirdettek meg, és bevezettek egy igencsak vitatható adóleírási lehetőséget. Idén januártól minden tanintézménybe járó gyermek után a család adóalapja 100 lejjel csökken. Első nekifutásra jól hangzik, csakhogy ez körülbelül 10 lejnyi többletet jelent csupán havonta, a bürokratikus utánajárás pedig jelentős: iskolai/óvodai igazolás kell, és a tájainkon oly divatos saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, melyben vállalják, hogy csak egyik szülő él a lehetőséggel. Gyermekenként 10 lejjel próbálja hát a román kormány családgyarapításra ösztönözni polgárait.

Akárcsak az oktatás és az egészségügy, a családtámogatási rendszer is mostohagyermek, reformját, fejlesztését mindig elodázzák. Léteznek jó elképzelések, csak éppen fedezetet nem találnak ezekre, mindig más, a pillanatnyi népszerűséget jobban megalapozó kiadásokra kell a pénz – lásd a rászoruló csoportok segélyezésére fordított milliárdokat. Amit pedig odavetnek, az inkább megalázó és nevetséges, mint valódi segítség. A jövőre nem, csak a jelenre és a legközelebbi választásra összpontosítanak, az eredmény pedig látványos és lehangoló, évről évre dőlnek meg a negatív rekordok. Rendkívül felelőtlen hozzáállás, melynek következménye nemcsak a lakosság fogyásában tetten érhető, de eljátsszák a még kevés, itthon megszületett gyermek jövőjének esélyét is. A romániai családpolitika legnagyobb hibája, hogy nem létezik, és ez több egyszerű vétségnél, ez már bűn.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2023-01-18: Közélet - Nagy D. István:

Nem nyertek, de nem adják fel (Kerékpárutak Háromszéken)

Több tekintetben is előnytelennek bizonyult Háromszék számára a fejlesztési minisztérium által kiírt, a kerékpár­utak építését az európai helyreállítási alapból támogató pályázat, ennek ellenére meg kellett próbálni élni a lehetőséggel – véli Jakab István Barna. Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint függetlenül attól, hogy mi történik a pályázatokkal, folytatják a bicikliutak kiépítését célzó erőfeszítéseiket, ha másképp nem, kisebb szakaszok létrehozásával, majd azok hálózatba rendezésével.
2023-01-18: Közélet - :

Kéménytüzek Háromszéken

Egy hét alatt három olyan tűzeset is előfordult magánházaknál a megyében, melyek nem megfelelően karbantartott kémények miatt történhettek meg – hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelem. A hatóság közlése szerint egységeiket egy hét alatt összesen öt esethez riasztották, az említett három kéménytűz mellett két esetben az elektromos hálózat miatt csaptak fel a lángok.