VárosjáróSzökőkút

2023. január 19., csütörtök, Jegyzet
Váry O. Péter

Aki sokat jár, sokat lát. Különösen a tömbháznegyedekben. Ahol nem szokás nézelődnie annak, aki nem a környéken lakik, aki viszont igen, az elles ezt-azt a szomszédtól. A jó példa azonban ritkán talál követőkre.

Soklakrészes épületekkel telezsúfolt lakónegyedek zöldövezeteire – leegyszerűsítve – kétféle állapot jellemző: a gondozottság vagy a gondozatlanság. Előbbi akkor következik be, ha a tömbházban él egy, két, jó esetben több olyan gazdaszellemű lakó, akit gyökerei köteleznek: aki élete során megtanulta a természet körforgása által diktált rendet, aki valahol, valamilyen formában elsajátította a dolgok egymásutániságának logikáját. Az ilyen emberek környezete rendezett, ápolt, az őket körülvevő tenyérnyi zöldet nem zsúfolják tele növényekkel, pláne nem facsemetékkel, melyek aztán megnőve egymást fojtogatják, de még az alsóbb szintek lakóinak életét is beárnyékolják. Az ilyen helyeken virágok színesítik a gyepet, kerítést is csak addig tesznek a járda mellé, míg az élő sövény eléggé megerősödik ahhoz, hogy térválasztó szerepét betölthesse. Városszerte sok ilyet látni, többnyire észrevétlenek is maradnak, mert az ember már csak olyan: ami természetes, azon átsiklik a tekintete.

Aztán van, ahol nem kerül senki, aki idejéből szűkebb környezetére áldozzon. No, az ilyen helyeken már megakad a járókelő szeme, hiszen az elvadult bozót, a dudva közt megbújó szemét, az esőlét az épület oldalára csorgató csatorna, a kerítésre már csak maradékaiban emlékeztető rozsdás vascsövek nem nyújtanak szép látványt. Az ilyen helyeken a szél is csak kényszerből fúj, s ha madarak tévednének arra, gyorsan odébb rebbennek. Csupán a kóbor kutyák vélik menedékhelynek, bár lelkük mélyén ők is elítélik az ember nemtörődömségét.

És vannak olyan helyek, ahol a tömbházban élők zömét ugyan nem érdekli a falon túli világ, de néhány – jellemzően földszinti – lakó annál nagyobb hévvel veti bele magát környezete átalakításába. Elkeríti az ablaka alatti részt, amit immár saját birtokának vél, következésképp úgy rendezi be, ahogy ízlése megköveteli, illetve tehetőssége megengedi. Ilyenekről volt szó már ebben a rovatban, ritkán a dicséret hangján: nem tehetek róla, a giccs, bármilyen alakban jelenjék is meg, támadólag hat esztétikai érzékemre. A kerti törpe még csak egy enyhe pofon, a levágott fatörzsről fürkésző műgólya már felér egy komolyabb ökölcsapással, a gumiabroncsból eszkabált kerekes kút olyan, mint egy rendes hasbarúgás, de a szobrokkal övezett sétány, na, az már övön aluli ütés. Ezekhez képest a szökőkút csak egy löff, amolyan szeretetteljes atyai tarkón veregetés, amit bizonyos helyzetekben nevelő hatással oszt ki a szülő, de gyöngéden, nem a megemlegettetés szándékával.

Mert a szökőkút egy fölöttébb élelmes és rendkívül hasznos találmány. Mint oly sok esetben, ezúttal is a természet adta a mintát, eredeti rendeltetését tekintve közkút volt, a Napkirály óta vált Európában kertek, parkok díszítő elemévé, ma már nélkülözhetetlen, hűsölésre, pancsolásra egyaránt alkalmas városi bútor. Nálunk a központban három is van – de mit tegyen a tömbházlakó, aki a főtérre csak olyankor megy, ha a környéken dolga akad? Hát készít magának szökőkutat az ablaka alatt, hogy nyári hőségben vígan csobogjon benne a víz, s bár a kicsinyke alkalmatosság nem nagyon hűsít, de legalább azt az illúziót kelti – kell manapság ennél több?

Sétára fel, kedves tömbházlakó polgártársaim, tessék megkeresni egy virágról elnevezett utcában a rózsák közé telepített szökőkutat, aztán már csak egy kis lelemény, és némi kézügyesség szükségeltetik. Épp csak az utca túloldalára ne nézzenek: ott egy hasba rúgás várja Önöket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-01-19: Közélet - Iochom István:

Rengetegen látogatják (Kézdivásárhelyi Gyűjtemények Háza)

Ötvenhét országból 44 941 látogatója volt már a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házának 2010. augusztus 29-i megnyitása óta. A Gábor Áron térről nyíló 20-as udvartér legelső épületében, az 1. szám alatt megtekinthető gyűjtemények tulajdonosa Beke Ernő és családja. Már több mint ötvenezer tárgy található ott. A Gyűjtemények Házát díjtalanul lehet megnézni, a fényképezés, filmezés és tárlatvezetés ingyenes. Egy teljes tárlatvezetés három és fél órát tart.
2023-01-19: Történelmünk - :

Kölcsey Ferenc képe legyen fenséges példa (A Himnusz költője )

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát (Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból). Az Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített költemény össznemzeti imádsággá vált, hallgatólagosan nemzeti himnusszá, habár hivatalosan csak 1989-ben nevezték meg a magyar állam himnuszaként, ekkor került be a Magyar Köztársaság Alkotmányába. Szerzője, Kölcsey Ferenc Sződemeteren született 1790. augusztus 8-án, Szatmárcsekén hunyt el 1838. augusztus 24-én. Költő, nyelvújító, politikus, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt. Kölcsey halála után Eötvös József, a későbbi művelődési miniszter tartott emlékbeszédet a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi ülésén 1839-ben. Mai Történelmünk rovatunkban ebből közlünk részleteket a Fenyő Iván által szerkesztett, Eötvös József: Arcképek és programok című gyűjteményes kötetéből (Budapest, Magyar Helikon Kiadó, 1975).