Aránytalan gyarapodás

2023. január 25., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia az utóbbi két évtizedben behozta az európai uniós GDP-átlaghoz viszonyított lemaradása csaknem kétharmadát – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál.

  • Fotó: CursDeGuvernare
    Fotó: CursDeGuvernare

Az Eurostat adatai alapján itthon a NATO-csatlakozással egy időben (2004) gyorsult fel jelentősebben a gazdasági növekedés. 2003-ban az egy főre jutó GDP ugyanúgy az EU átlagának 30,5 százalékát tette ki, mint 1995-ben, de a 2013-as megtorpanástól eltekintve évről évre sikerült lefaragni a lemaradásból, így 2021-ben az egy főre jutó hazai GDP elérte az uniós átlag 74,2 százalékát. Romániának az uniós átlaghoz viszonyított egy főre jutó GDP-je az utóbbi tíz évben (2011–2021) 19,6 százalékpontot emelkedett, a növekedés üteme szempontjából csak a 87,5 százalékpontot javító Írország és a 22,8 százalékpontot javító Litvánia előzte meg. Románia egy főre jutó GDP-je így már nemcsak Bulgáriáét, hanem Görögországét, Szlovákiáét, Horvátországét és Lettországét is megelőzi. A statisztikai átlagok azonban hatalmas különbségeket takarnak Romániában az ország egyes régiói között. Bukarestben és Ilfov megyében az egy főre jutó GDP az uniós átlag 163 százaléka, vagyis több mint kétszerese az országos adatnak, magasabb, mint például Svájc országos átlaga. Ezzel szemben Vaslui megyében az egy főre jutó GDP az országos átlag 36 százalékát teszi csak ki. Míg a román főváros térsége az előkelő 14., Románia északkeleti gazdasági fejlesztési régiója csak a 266. helyen áll a 281 európai régió egy főre jutó GDP-rangsorában. A moldvai országrész gazdasági teljesítménye gyakorlatilag a bukaresti térség egyötödét teszi csak ki, ami az egyik legsúlyosabb belső aránytalanság az EU-n belül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A válságok éve (Visszapillantó 4.)

Rovatunkban folytatjuk a teljesség igénye nélkül az elmúlt esztendő néhány fontos, lapunkban is megjelent gazdasági vonatkozású eseményének rövid felelevenítését.
2023-01-25: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevesebb földgázt importáltunk

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában Románia 1,958 millió tonna kőolaj-egyenértéknyi (toe) földgázt importált, 21,9 százalékkal (550 500 toe) kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.