Kisegyesülési ünnepség tüntetéssel

2023. január 25., szerda, Belföld

A nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai és a moldvai országrésznek autópályát követelő „hagyományos” tüntetők zavarták meg Nicolae Ciucă liberális (PNL) kormányfő és Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök beszédét tegnap Jászvásáron, a román fejedelemségek egyesülésének ünnepén.

A Ziarul de Iași helyi hírportál beszámolója szerint az ellenzéki AUR több moldvai megyéből összegyűlt, a téren összesereglett mintegy ötezer ünneplő közé vegyült hívei „Tolvajok”, „PNL, PSD, ugyanaz a szemétség”, „Előrehozott választásokat akarunk” rigmusokat skandáltak a két kormánypárti politikus beszéde idején, míg a tér másik sarkából néhány „notórius” tüntető az „autópályát akarunk” skandálással tette nyilvánvalóvá, hogy az ország legelmaradottabb részének fejlesztését sürgeti.

Az egységes Románia megteremtése első lépésének fontosságáról beszélő Marcel Ciolacu „én tényleg szeretlek titeket” megjegyzéssel próbálta leszerelni a beszédét hurrogással és füttyögéssel megzavaró demonstrálókat.

Nicolae Ciucă miniszterelnök az 1859-es történelmi esemény jelentőségét méltató beszéde végén megjegyezte: a háború által előidézett válságok közepette, a többi európai demokráciához hasonlóan Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni az embereket. Ezeket arról lehet felismerni, hogy a megértés és cselekvés helyett gyűlöletet és rettegést szítanak, az igazság helyett rémhíreket terjesztenek, a törvényeken alapuló igazságszolgáltatás helyett az önbíráskodást népszerűsítik – magyarázta. A kormányfő azonban kifejezte meggyőződését, hogy a társadalom bölcsességére alapozva, a kiegyensúlyozott erők összefogásával „sikerül megtartani Romániát megérdemelt helyén: a nyugati demokráciák európai közösségében”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2023-01-25: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Hilib, Haraly...

„Hilib, Haraly, Gelence, három falu egy megye, és még sincs a papnak kenyere” – hangzik Felső-Háromszéken a Szentföld minden idők legismertebb mondása.
2023-01-25: Belföld - :

Befogtak néhány kóbor kutyát

A kóbor kutyák problémájával foglalkozó állatvédelmi felügyelet (ASPA) tizenkét felnőtt kutyát és két kutyakölyköt fogott be vasárnap a bukaresti Morii-tó környékén, ahol szombaton a halálos kimenetelű kutyatámadás történt. Az ASPA képviselői a Facebookon közölték, hogy a befogott állatokban nincs mikrochip, és hogy az ASPA menhelyén helyezték el őket.