Mathias Corvinus CollegiumKözépiskolások jelentkezését várják

2023. január 25., szerda, Közélet

Január végéig jelentkezhetnek a középiskolások a Mathias Corvinus Collegium (MCC) iskola mellett végezhető ingyenes képzési programjába, amely Háromszéken második éve működik, jelenleg több mint kétszáz résztvevővel.

  • Az internethasználatról szól a FIT-előadás
    Az internethasználatról szól a FIT-előadás

Lapunk megkeresésére Zsigmond Laura, a Kovászna és Hargita megyei MCC-képviselet vezetője elmondta, a Középiskolás Program (KP) hat pillérből áll: szakmai hétvégék, amelyeket Kolozsváron és Székelyudvarhelyen tartanak – a diákok szállítása, a szállás és étkeztetés ingyenes –, tehetségtábor télen és nyáron, KP-kirándulások szakmai és kulturális kínálattal, szakemberek kíséretében – ilyen volt a börtönlátogatás és a parlament épületének meglátogatása – klubdélutánok, ingyenes angol és román nyelvi kurzusok. A diákok kiválaszthatják, hogy ezek közül mi érdekli őket, akár mindenik programon részt vehetnek, nincs számbeli korlátozás – mondta az MCC munkatársa.

Ezen kívül a tanulók rendelkezésére bocsátanak egy e-Learning kurzuscsomagot, a tíz témában összeállított interaktív oktatóórákat online lehet követni, egyik sem kötelező, de akár mindenik kurzust el lehet végezni, és a végén a tanuló erről kap egy bizonylatot. A témák: pszichológia, modern kori történelem, irodalom másképp, történelem/írás, íráskészség-fejlesztés, közgazdaságtan, társadalmi tanulmányok, jog, nemzetközi kapcsolatok, angol nyelv.

Mivel a Középiskolás Program minden tevékenysége és a kurzusok szabadon választhatóak, nincs kezdő és haladó csoport, a résztvevők becsatlakozhatnak már kilencedik osztálytól vagy később, az előadások, a műhelytalálkozók témái évente változnak, ezért annak is kínál újdonságokat, aki egy-két éve már tagja az MCC-közösségnek.

A középiskolások toborzása már megkezdődött. Háromszéken is, miként másik hét erdélyi városban az MCC munkatársai bemutatókat tartanak a magyar tannyelvű osztályokban.

A Középiskolás Programba jelentkezőknek rövid élménybeszámolót kell összeállítaniuk egy filmről, olvasmányról, művészeti alkotásról, és ki kell tölteniük a jelentkezési lapot, részletek olvashatóak az mcc.ro internetes felületen.

Mivel a Kárpát-medence-szerte működő MCC tehetséggondozó intézmény gimnáziumi diákok számára indított Fiatal Tehetség Programjának (FIT) is vannak csoportjai Sepsiszentgyörgyön, Zsigmond Laurától ezek tevékenységéről is tájékoztatást kértünk.

Jelenleg egy-egy huszonöt főnyi csoport működik az ötödik, hatodik és hetedik osztályosok számára, újdonság, hogy az idei, április-júniusi jelentkezési időszakban Háromszék egész területéről iratkozhatnak negyedik osztályos diákok. A FIT-programban minden második szombaton tartanak képzésnapokat különböző témákban, mint robotika, egészségügyi tudatosság, pénzügyi tudatosság, a színház, általában a művészetek világa, és szerveznek szakmai jellegű kirándulásokat. Legutóbb, január 14-én az ötödikesek műhelytalálkozójának témája a művészet és matematika volt, a hatodikosok pénzügyi tudatosságról, a hetedikesek divatról és stílusokról hallgattak érdekességekkel is fűszerezett előadást.

Zsigmond Laura elmondta, mindkét korosztály – gimnáziumi és középiskolai – MCC-programja nagyon változatos, hogy a diákok minél több mindenben kipróbálhassák magukat, minél szélesebb körben szerezzenek ismereteket olyan területeken, amelyekről az iskolában nem vagy csak keveset tanulnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2023-01-25: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hamarosan kezdik a járdaépítést (Sepsiszentgyörgy)

A közbeszerzési eljárás megtörtént, ha nem lesz fellebbezés, és az idő is megengedi, akár már februárban is elkezdődhet a járdák kiépítése az Oltmező és a Păiuș David utcában – közölte Antal Árpád polgármester, de több nagyobb forgalmú utca javítását is tervezik idén, és más beruházásokra is sor kerül.
2023-01-25: Máról holnapra - Mózes László:

Jogainkért, európai küzdőtéren

Noha nehezen képzelhető el figyelemre méltó és érdembeli változást jelentő fordulat az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió hivatalos, őshonos nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontjában, politikájában, a Minority SafePack kezdeményező bizottsága nem adja fel, folytatja jogi küzdelmét, a testület fellebbezett az EB elleni eljárása során – ezt Vincze Loránt romániai EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke közölte.