Jogainkért, európai küzdőtéren

2023. január 25., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Noha nehezen képzelhető el figyelemre méltó és érdembeli változást jelentő fordulat az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió hivatalos, őshonos nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontjában, politikájában, a Minority SafePack kezdeményező bizottsága nem adja fel, folytatja jogi küzdelmét, a testület fellebbezett az EB elleni eljárása során – ezt Vincze Loránt romániai EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke közölte.

Az ügy előzménye, hogy a Minority SafePack elindítói 2021-ben fordultak az EU bíróságához, miután az Európai Bizottság elutasította, hogy jogalkotást kezdeményezzen az európai őshonos nemzeti kisebbségek védelmében. Tavaly novemberben ugyanis az EU első fokon eljáró törvényszéke elutasította az MSPI keresetét, ezért a kezdeményezők most az EU Bíróságához fordultak jogorvoslatért.

Az előzmények kapcsán az is kiemelendő, hogy a jogalkotási kérelmet európai polgári kezdeményezésként nyújtották be, hét országból összegyűjtött egymillió aláírás kíséretében. Magyarán, egymillió európai polgár kérte, üzente, hogy az unió értékelje át, illetve változtassa meg folyamatosan szajkózott, őshonos nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontját. „Az EU által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek a kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez” – mindezt már az EU Törvényszékének alapfokú határozata rögzíti, jogilag is megerősítve a korábbi, hasonló politikai nyilatkozatokat, következetesen tükrözve az „európai” hivatalos nézetet.

Még mielőtt bárki is teljesen elveszettnek érezné magát e nehezen értelmezhető ügy szálai között, nézzük a történet lényegét: a meghatározó európai politikai intézmények következetesen azt állítják, azt üzenik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek esetében – tehát esetünkben is – minden a legnagyobb rendben van, minden úgy van jól, ahogy van. Ez persze távolról sem lelkesítő, sőt, mi több, felháborító.

Mégis, az európai érintett intézmények következetesen és konokul elzárkóznak mindenféle értékeléstől, vizsgálódástól, álláspontjuk esetleges módosításától. A kisebbségi kérdést egyszer s mindenkorra megoldottnak tekintik, miként azt egykoron maga Nicolae Ceauşescu elvtárs is megoldottnak tekintette. Pedig problémás helyzeteket könnyen lehetne találni, azok nem csupán a romániai magyarok életét nehezítik. Ám az európai vezetők e tekintetben hajthatatlanok, mondják a magukét.

Ennél is lehangolóbb, hogy e mostani helyzetben még kevésbé számíthatunk bármiféle változásra, mint a korábbi, békeidőknek is tekinthető években, évtizedekben. Hiszen még több a kihívás: háború és energiaválság, s az illetékesek majd minden idegszálukkal e nagy és kétségtelenül súlyos problémákra összpontosítanak. És a maguk módján, a nagy többség szerint talán még igazuk is lehet. Mert számukra az már nem gond, ha Marosvásárhelyen évek óta elgáncsolnak egy magyar tannyelvű egyházi iskolát, vagy ha Erdélyben a hatóságok csendben leállítják a magyar történelmi egyházak államosított vagyonának visszaszolgáltatását. A mostani geopolitikai helyzet már nem enged teret az efféle „apróságok” orvoslására.

Így tudomásul vesszük, hogy van, aki mindezek ellenére mégsem adja fel, s folytatja jogi küzdelmét. E pillanatban, mint oly sokszor, bizakodva és önmagunkat is kitartásra bátorítva, Bethlen Gábor fejedelmünket idézhetjük újra: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-01-25: Közélet - Fekete Réka:

Középiskolások jelentkezését várják (Mathias Corvinus Collegium)

Január végéig jelentkezhetnek a középiskolások a Mathias Corvinus Collegium (MCC) iskola mellett végezhető ingyenes képzési programjába, amely Háromszéken második éve működik, jelenleg több mint kétszáz résztvevővel.
2023-01-25: Közélet - Mózes László:

Én sem volnék, ha nem volnál (A Deák házaspár kiállítása)

Az évtizedeken át Sepsiszentgyörgyön alkotó, a Tamási Áron Színházban jelmez- és díszlettervező kovásznai Deák művész házaspár – Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus – közös kiállítása látható csütörtök estétől a megyeszékhelyi Lábas Ház Pincegalériájában a Székely Nemzeti Múzeum rendezvényeként. A Romboló tettvágy és gyógyító csend című tárlatról, az alkotók életművéről Deák Ferenc Loránd kézdivásárhelyi műkritikus beszélt.