A Deák házaspár kiállításaÉn sem volnék, ha nem volnál

2023. január 25., szerda, Közélet

Az évtizedeken át Sepsiszentgyörgyön alkotó, a Tamási Áron Színházban jelmez- és díszlettervező kovásznai Deák művész házaspár – Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus – közös kiállítása látható csütörtök estétől a megyeszékhelyi Lábas Ház Pincegalériájában a Székely Nemzeti Múzeum rendezvényeként. A Romboló tettvágy és gyógyító csend című tárlatról, az alkotók életművéről Deák Ferenc Loránd kézdivásárhelyi műkritikus beszélt.

  • Deák M. Ria, Deák Barna és Deák Ferenc Loránd a sepsiszentgyörgyi kiállításmegnyitón.  Fotó: Albert Levente
    Deák M. Ria, Deák Barna és Deák Ferenc Loránd a sepsiszentgyörgyi kiállításmegnyitón. Fotó: Albert Levente

Deák M. Ria és Deák Barna egy egész életet átszövő, közös történetet mondhat magáénak, s a tárlatra érkezők pedig mindannyian a kiállító képzőművészek barátainak tekinthetők, hangsúlyozta Deák Ferenc Loránd. Hozzáfűzte, az Erdélyben élő képzőművészek erős sorsközösséget képeznek, s e sorsközösség a Deák házaspárra is nagyon jellemző: ötvenöt éve házastársak, középiskolás koruktól ismerik egymást, folyamatosan építették, erőteljesen támogatták egymás világát, egymás művészetét.

Munkásságuk nagy része a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházhoz kapcsolódik, folytatta a műkritikus, évtizedeken át voltak a színház munkatársai, jelmez-, illetve díszlettervezőként alakították a megye és Székelyföld kulturális és vizuális nyelvezetét. Nemrég megjelent Salamon András könyve Seprődi Kiss Attila színházi rendezőről, a szerző abban Deák M. Ria és Deák Barna tevékenységére is felhívja a figyelmet, tette hozzá Deák Ferenc Loránd. A kiállítás képeiről szólva megjegyezte: azok szavatolják, hogy megfogható, rögzíthető és állandó az az élmény, amelyet ők ketten képre visznek. Színházi munkásságukról szólva megemlítette Deák Barna a Visky Árpád színművész halálát követően, 1986-ban készített képét, melyen kötélre rögzített madártetemek jelzik az akkori erőszakos világot, illetve azt a sötétséget, amely Visky Árpád életét is kioltotta. Hozzátette, Deák M. Ria is épített díszletet erős kötelekből és sodort hálóból. A nyolcvanas évek vizuális nyelvezetében a háló, a drót és a szögesdrót átvitt értelemben, allegorikusan, mégis közérthetően jelenítette meg a kor tilalmait, az elnyomást.

Deák Ferenc Loránd szólt továbbá a kiállításon látható alkotásokról is, ismertetőjének tömörebb változata a Székely Nemzeti Múzeum honlapján is olvasható. Eszerint: „Deák Barna művei társadalomkritikai szándékkal, állatok allegorikus ábrázolásával analizálják korunk értékválságba torkolló történéseit. Kutyák agresszív támadása és kakasok párviadala a hatalomszerzési vágy eluralkodását szembesítik, ahol az indulat kerül hatalomra és az erőfitogtatás dominál. Drótlenyomatai anekdotikus történetei és festményeinek nagyívű rajzos ívei humoruk ellenére is figyelmeztető erővel bírnak: világunk a disztópia felé tart. Deák M. Ria cérnagrafikáinak dekoratív képmezőiben olyan kis mikrokozmoszokat rendez be, amelyeken az univerzum működését modellezi. A kicsiben ott van a nagy, az organikus elemek állandó mozgásában a kontinuitás és a véletlenszerűben az egyetemes. Erős kontúrok, szimmetrikus elemek tartják fenn a sodrásban rejlő maradandót.” Megjegyezte továbbá, hogy Ria képein nincs lehetőség a hibára, a sodrás, az átalakulás a fontos, az élet elismerése és dicsérete, ő egy meditatív világba visz és teljességélményt nyújt. Barna korábbi allegorikus figurái most egyre inkább szimbolikussá válnak, mert a világ is összetettebb lett, sokkal rejtettebb dimenziók uralkodnak, jóval bővebbé váltak az értelmezési lehetőségek is.

Végezetül Deák Ferenc Loránd megjegyezte, a kovásznai művész házaspár kapcsán Kányádi Sándor Két nyárfa című verse jut eszébe – „Én sem volnék, ha nem volnál, / ha te hozzám nem hajolnál, / te sem volnál, ha nem volnék, / ha én hozzád nem hajolnék” – ezt a szimbiózist látja kettejük házasságában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-01-25: Máról holnapra - Mózes László:

Jogainkért, európai küzdőtéren

Noha nehezen képzelhető el figyelemre méltó és érdembeli változást jelentő fordulat az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió hivatalos, őshonos nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontjában, politikájában, a Minority SafePack kezdeményező bizottsága nem adja fel, folytatja jogi küzdelmét, a testület fellebbezett az EB elleni eljárása során – ezt Vincze Loránt romániai EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke közölte.
2023-01-25: Közélet - :

Petőfi-ünnepség Szentivánlaborfalván

Petőfi él! Ezzel a címmel szerveznek ünnepi rendezvényt szombaton, január 28-án Szentivánlaborfalván a 200 éve született Petőfi Sándor tiszteletére.